Jobstudent: Zaalassistente in een theater
Emma studeert biologie en doet een studentenjob als zaalassistente in een theater.
Waarom een job in een theater?
"We gingen als kind regelmatig naar deze schouwburg. Het is een plek die deel uitmaakte van mijn jeugd. Toen ik hoorde dat ze jobstudenten zochten, aarzelde ik geen seconde."
Ontwikkelde kwaliteiten?
"Gastvrijheid, duidelijk en snel informatie geven, geduld oefenen (soms raken sommige toeschouwers snel geïrriteerd, vooral toen ze nog mondmaskers moesten dragen) en praktisch denken (veel verschillende in- en uitgangen van het theater, vier balkons plus de parterre, lift, foyer...)"
Een typische werkdag?
"We komen een uur tot anderhalf uur voor de voorstelling aan, om ons om te kleden en voor de briefing. We krijgen taken, we nemen elk onze plaats in (kaartjescontrole, plaatsindeling, garderobe). Sommigen van ons blijven in de foyer en de garderobe om een oogje in het zeil te houden, de anderen kunnen vertrekken. Aan het eind helpen we in de garderobe en ruimen we de zaal op (rondslingerende kaartjes...)"
Voordelen van deze studentenjob?
"De sfeer, de locatie (het theater is prachtig) en de mogelijkheid om elke week gratis voorstellingen te zien. Ik heb een studentenarbeidscontract, met de mogelijkheid om na mijn studie nog te blijven werken. Bovendien hoef ik niet te pendelen, want het theater ligt in het centrum van mijn studentenstad."
Nadelen van deze studentenjob?
"Je wordt meestal betaald volgens een forfaitaire vrijwilligersvergoeding, en je weet niet precies op voorhand wanneer je werkdag eropzit."
Makkelijk te combineren met studies?
"Ja, want we krijgen elke maand flexibele uren, à la carte, met de mogelijkheid van wissels tot 48 uur van tevoren (behalve in gevallen van overmacht, gezondheid, autopech, enzovoort)."
Is dit je eerste studentenjob?
"Het was mijn eerste studentenjob, en ook de langste! Sindsdien heb ik jobs gedaan als animatrice, als ambassadrice voor een natuurvereniging, als serveerster in een restaurant en op onthaaldagen voor een onderzoeksproject aan de universiteit."
Tekst: Sébastien Daloze