Image
07/06/2023

Klaar voor je eerste sollicitatie? Doe de FACTCHECK

Voor de eerste keer solliciteren, dat is reuzespannend. Om nog maar te zwijgen over de duizend vragen die jij nog hebt. HR-dienstverlener en expert ter zake Bright Plus zet je met deze factcheck aardig op weg.


Ik kan niet solliciteren als ik nog herexamens heb

Solliciteren is een tijdvreter. En een voorbereid sollicitant is er twee waard. Daarom is het absoluut een goed idee om op tijd in actie te schieten, ook als je nog herexamens hebt. Veel studenten beginnen in het voorjaar al naar een job te zoeken en laten zich daarbij begeleiden door een rekruteringskantoor zoals Bright Plus. Zij maken je wegwijs op de arbeidsmarkt en stomen je klaar om je op-en-top te presenteren.

Let wel: wees altijd eerlijk tegen werkgevers-in-spe over examens die je nog moet afleggen. Zo heeft je toekomstige chief een beter zicht op wanneer jij aan de slag kan.

Ik kan me ook kandidaat stellen voor een vacature met ervaring

Niet geschoten, altijd mis. Motiveer in jouw cv en motivatiebrief welke skills jij wel in de weegschaal legt. Geef ook aan dat jij met jouw enthousiasme en leergierigheid dat gebrek aan ervaring snel zal bijbenen.

Wees wel realistisch. Een paar jaar ervaring? Go for it! Zoeken ze een senior profiel? Don’t waste your time. Zelfkennis is het begin van elke succesvolle carrière.

Een functie moet aan al mijn eisen voldoen

Perfectie bestaat niet, ook niet in een job. Een balans in wat je verwacht is dus een must. Maak een checklist met de zaken die voor jou key zijn. Wat heb jij écht nodig om happy te worden op de werkvloer? En wat kan je later nog wel verbeteren? Het is tenslotte een eerste werkervaring, je hebt massa’s tijd om die ultieme droomjob na te jagen. Op naar een bright future!

Kennis over mijn loon komt later pas van pas

Praten over je pree, dat doe je meestal later in het sollicitatieproces. Dat betekent niet dat jij een nitwit moet blijven over je loon. Heel wat bedrijven draaien namelijk de rollen om en vragen jou wat je wil verdienen. Een onderbouwd antwoord komt dan van pas. Op de website van Bright Plus vind je een handige tool waarmee je dat loon in een klik kan simuleren.

Tijd voor het geldpraatje? Staar je dan niet blind op brutobedragen alleen. Veel organisaties vullen dat brutoloon aan met héél interessante voordelen: maaltijdcheques, bedrijfswagen, smartphone, mobiele data… Die fiscaal voordelige extra’s kunnen je totale loonpakket bijna verdubbelen in waarde. Hou je Casio dus nog even bij de hand en maak de hele optelsom als je een aanbod krijgt.

Referenties zijn belangrijk op mijn cv

Ergens je strepen al verdiend? Zo’n positieve referentie heeft invloed op recruiters en kan uit heel wat hoeken komen: een vakantiejob, een stageplek of vrijwilligerswerk .

Check wel op voorhand of je contact ook écht een goed woordje wil doen en of het oké is dat je zijn of haar contactgegevens op je cv zet.

Ik kan beter verzwijgen dat ik meerdere sollicitaties heb lopen

Wed niet op één paard, maar ook niet op de hele koers. Kies de vacatures waar je echt een klik mee voelt en hou daarbij je toekomstvisie in het oog. Vraagt een recruiter naar jouw andere sollicitaties? Wees dan gewoon eerlijk, maar maak ook duidelijk waarom je heel graag voor hen wil werken.

Op zoek naar meer tips?

Neem een kijkje op brightplus.be


Comments

JOBS & STAGES

Met welke job verdien je het meest?

In hun jaarlijkse loononderzoek onderzoekt Jobat meerdere dingen, zoals bijvoorbeeld welke functies het [...]

Hoe vind ik een studentenjob?

Zoek een job via verschillende kanalen: - Via een interimkantoor Bij een interimkantoor ben je zeker [...]

  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Margo werkt in een rusthuis

Margo De Baets (20) werkt in de Refuge, een woonzorgcentrum in het hartje van Gent. Tijdens de coronacrisis [...]

18/07/2023

DPG Media geeft beurzen aan jong journalistiek talent

Jonge mediamakers kunnen zich nog tot 30 juni inschrijven voor de tweede editie van de News City Academy [...]

19/06/2023

Klaar voor je eerste sollicitatie? Doe de FACTCHECK

Voor de eerste keer solliciteren, dat is reuzespannend. Om nog maar te zwijgen over de duizend vragen [...]

07/06/2023

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84