Image
29/08/2023

Hoe vind je een job via TikTok en Instagram?

Je hebt al vrienden gemaakt dankzij je socials. Misschien ben je via TikTok of Instagram wel aan een lief geraakt. Influencers verdienen er zelfs hun brood mee. Waarom zou jij je dan beperken tot 'serieuze' socialmediaplatforms als LindedIn als je op zoek bent naar een job?


Solliciteren via TikTok en Instagram, het klinkt leuk, maar werkt het ook? Volgens een onderzoek van ExpressVPN blijkbaar wel, als je het op de juiste manier doet. Jonge werkzoekenden gebruiken deze platforms om op een creatieve manier hun vaardigheden en persoonlijkheid te presenteren. Bedrijven erkennen de waarde van socials in het wervingsproces, en dat leidt ertoe dat ook via informele socialmediaplatforms mensen worden aangenomen.

TikTok Resumes

De jongste generatie werkzoekenden vertrouwt dikwijls op visuele media, bijvoorbeeld een video-cv, om hun vaardigheden te laten zien. Het is niet verrassend dat dit het vaakst gebeurt op TikTok. Het platform erkende trouwens zelf de moeilijkheden die pas afgestudeerden ondervinden om stages of jobs te vinden, en introduceerde in 2021 TikTok Resumes.

Zelfexpressie via Instagram

En hoe zit het met Instagram? Ook hier kan je via pakkende video’s en oogverblindende beelden laten zien wat je kan. Of je nu ontwerper, kok of een getalenteerd fotograaf bent, Instagram biedt het ideale platform voor zelfexpressie en om mogelijke werkgevers te laten zien wat je kunt.

Vijf gouden tips

1. Wees kieskeurig

Terwijl het etaleren van je creativiteit cruciaal is als je wil opvallen tussen andere sollicitanten, moet je voorkomen dat je in je video-cv of Instagrampost te veel informatie weggeeft. Wees kieskeurig en serveer een voorproefje of hoogtepunten. Gebruik overtuigende visuals om de aandacht te trekken en belangstelling te wekken voor je vaardigheden en ervaring en overweeg om daarna je kijkers door te sturen naar je professionele website of een veilig online portfolio waar je beter in de hand hebt welke informatie je wil delen.

2. Zorg voor je privacy

Bekijk regelmatig de privacy-instellingen van je social media en werk ze bij om te zorgen dat ze solide zijn. Beperk de zichtbaarheid van je persoonsgegevens zoals je contactinformatie, adres en geboortedatum, om ongeautoriseerde toegang te voorkomen en je privacy te beschermen. Overdrijf niet, want je toekomstige werkgever moet je natuurlijk wel kunnen contacteren.

3. Google jezelf

Tik je voor- en achternaam tussen dubbele aanhalingstekens in Google om te zien welke informatie openbaar beschikbaar is. Verwijder of tweak alle ongepaste of negatieve content die je professionele imago zou kunnen schaden. Neem contact op met Google om je uit de zoekresultaten te verwijderen, of interpelleer rechtstreeks websitebeheerders om onfrisse zaken te laten wissen.

4. Blijf altijd professioneel

Gedraag je professioneel in al je online interacties. Zorg dat je niet meedoet aan negatieve of controversiële gesprekken, en houd je afzijdig van het posten van beledigende of ongepaste content. Onthoud dat werkgevers je online gedrag beoordelen om je geschiktheid als sollicitant te meten.

5. Kom creatief en origineel uit de hoek

Overweeg om innovatieve elementen in te voegen in je cv of online profiel die overeenkomen met de sector of het bedrijf dat je op het oog hebt. Door buiten de lijntjes te kleuren en je originaliteit te etaleren, kun je de aandacht trekken van mogelijke werkgevers en een blijvende indruk achterlaten.


Comments

JOBS & STAGES

Steeds minder pas afgestudeerden aan de slag in de zorg

Het afgelopen jaar is het aandeel min-35-jarigen dat met een nieuwe job in de zorg is gestart, duidelijk [...]

Stel zelf je loonpakket samen

Meer dan de helft van de bedrijven geeft werknemers de kans hun loonpakket zelf samen te stellen. Vooral [...]

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

  • Slider
  • Slider

Hoog debutantenloon leidt tot jaloersheid op de werkvloer

Managers denken wel eens dat hun personeel tijdens de koffiepauze niet spreekt over hun loon, maar volgens [...]

27/03/2023

Nieuwe werknemers verdienen meer dan normaal

Onderzoek van onder meer de KU Leuven legt een opvallende trend op de arbeidsmarkt bloot. Ondanks de [...]

22/03/2023

Vierdaagse voltijdse werkweek niet populair in kmo’s

Uit een bevraging van hr-dienstenbedrijf Acerta en werkgeversorganisaties Etion en VKW Limburg bij meer [...]

24/02/2023

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84