Image
08/01/2005

30 misvattingen over solliciteren: misvattingen 11 tot 15

Solliciteren is een kunst, maar niet iedereen is een artiest. Op de arbeidsmarkt circuleren nogal wat mythen en sagen. We verzamelden dertig van de hardnekkigste misverstanden rond solliciteren, en zullen ze dit academiejaar één voor één doorprikken.11) Ik heb geen ervaring

Bullshit : iederéén heeft ervaring. Maak sowieso een hoofdstukje 'pre-ervaring' in je cv, ook al heb je nog geen stappen op de arbeidsmarkt gezet. Als pre-ervaring vermeld je uiteraard je vakantiejobs (benadruk die studentenjobs waar leidinggevende of organisatorische aspecten aan verbonden waren), maar ook stages en eventuele interims. Heb je nuttig presidiumwerk verricht in een studentenvereniging? Zat je in de leiding van een jeugdbeweging? Da's allemaal pre-ervaring.

12) In mijn cv komt een tabelletje met mijn talenkennis

Eerlijk gezegd: rekruteerders zijn dat klassieke tabelletje met 'Nederlands - moedertaal / Engels - zeer goed / Frans - goed / Duits - noties' meer dan kotsbeu gelezen. Want zeg eens eerlijk: wat wil dat nu eigenlijk concreet zeggen? Er zijn meer dan genoeg mensen die hun moedertaal niet eens foutloos kunnen schrijven! Geef liever concrete voorbeelden, zoals: "Ik kan een brief schrijven in het Frans", of: "Ik kan een handleiding lezen in het Spaans" of: "Ik kan een vergadering bijwonen in het Duits".

13) Bij een sollicitatie geef ik mijn gsm-nummer niet

Als je liever gaat stempelen, dan geef je alleen een vast telefoonnummer. Liefst een nummer waarop je kleine broertje van 7 jaar altijd de hoorn opneemt, dat hebben rekruteerders graag. Niet dus!! Zonder gsm word je vandaag nog nauwelijks als menselijk beschouwd, en dat is in de sollicitatiewereld niet anders. Geef dus zeker je gsm-nummer, en zorg ervoor dat die ook áán staat, want anders loop je een dikke kans dat de rekruteerder gewoon het volgende cv van het stapeltje neemt.

14) Bij een cv hoort een pasfoto

Da's helemaal niet nodig, tenzij dat specifiek wordt gevraagd. Als je solliciteert voor covermodel van P-Magazine, dan zou een fotootje wel eens handig kunnen zijn, ja. Maar voor een doorsnee job zou je uiterlijk van geen belang moeten zijn en kan zo'n flashy foto misschien juist arrogant en egocentrisch overkomen.

15) Jobadvertenties moet je letterlijk interpreteren

Voor eens en voor altijd: een jobadvertentie is geen werk van fictie, maar je moet het al evenmin letterlijk interpreteren als was het het burgerlijk wetboek. De tekst in een jobadvertentie geeft de "ideale werknemer" weer voor de job in kwestie. En de ideale werknemer, die bestaat natuurlijk niet (net zo min als de ideale werkgever, trouwens). De kunst is de 'musts' te scheiden van de 'nice to haves' in een jobadvertentie: er zijn een aantal basisvereisten die echt wel moeten, maar de rest is kers op de taart en dus niet strikt noodzakelijk.

(HDP)


Comments

JOBS & STAGES

Jobstudent: Zaalassistente in een theater

Emma studeert biologie en doet een studentenjob als zaalassistente in een theater. Waarom een job in [...]

Studentenvereniging SINC zet jong ondernemerschap op de kaart

De Antwerpse studenten van studentenvereniging SINC sloegen de handen in elkaar met Samsung voor het [...]

TopMovies

SOCIALPoll

Het lekkerste ijsje ter wereld is

 een waterijsje
 een magnum met hazelnoten
 een cornetto
 vers schepijs
 sorbet-ijs
 ik ben een creep en lust geen ijsjes

Job in the picture

Superzero maakt automaten voor huishoudelijke bulkproducten

In april 2019 merkte Olivier Potvin tijdens het winkelen dat er geen vloeibare producten in bulk waren, [...]

06/10/2021

Checkpod: jonge ondernemers lanceren TripAdvisor voor podcasts

Jens Vandenberghe en Serge Morel kwamen op de proppen met Checkpod, een platform waar je podcasts kan [...]

27/09/2021

Jolien loopt stage in Amsterdam: “Ze onthaalden me vanaf dag één als een vaste werknemer”

Student? Jolien Vankerkhove (20) Studie? Marketing – International Business (PXL, Hasselt) Stage? [...]

02/08/2021

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84