Image
12/02/2005

Hoe vinden hogeschoolstudenten hun eerste job?

De Gentse Arteveldehogeschool heeft een onderzoek opgezet bij 5000 afgestudeerden van de laatste drie jaar. Daaruit blijkt dat 68% een eerste baan vond in minder dan drie maanden. En hoe hebben ze die job gevonden?
 Via een spontane sollicitatie (24%), dankzij een stageplaats (22%), door een vacature (18%), via de kennissenkring (12%), bij de VDAB (7%), door bemiddeling van een tewerkstellingsdienst (3%) en in de vervangingspool voor het onderwijs (1%).

Info: www.arteveldehs.be

Het kantoor van de toekomst

 

Oki , de specialist in print- en faxtoestellen voor bedrijven, heeft een onderzoek laten uitvoeren naar het 'kantoor van de toekomst'. Daarbij hebben ze vijf hoofdlijnen uitgezet. Om te beginnen zullen we flexibeler werken, dankzij draadloze netwerken. Ten tweede zullen de hotdesks (de bureaus waar iedereen zijn laptop kan gaan inpluggen) intelligenter worden en ieders persoonlijke voorkeuren onthouden. Net door die hotdesks komen gemeenschappelijke ruimtes vrij, ideaal voor brainstorms en meetings. Vergaderzalen zijn er ook, uitgerust met plasmaschermen en 'slimme' borden. Ten slotte blijft een papierloos kantoor een mythe: het papierverbruik blijft jaarlijks stijgen met 21%.

Info: www.oki.be

Wat irriteert werknemers?

 

Wat irriteert de Belgische werknemer in z'n job? Euh... zowat alles, zo blijkt uit de nieuwe poll van de Monster Meter op de jobsite Monster. De Belg ergert zich aan zijn collega's (22%), de bureaucratie (20%), de werkomgeving (20%) en de lange werkuren (19%). Gelukkig beweert 20% dat niets hem of haar echt irriteert op het werk.

Info: www.monster.be

Agenda van de uitzendkracht

 

Je gewone afspraken regel je natuurlijk met de onvolprezen Guido Studentenagenda, maar misschien wil je ook wel een agenda om je studentenjobs in te catalogiseren? In alle uitzendagentschappen ligt nu de gratis Agenda van de uitzendkracht 2005 te grabbel. Het is een initiatief van Preventie en Interim. Naast een gewone organizer vind je er ook een veiligheidshandleiding in terug, een geplastificeerde kaart met nuttige telefoonnummers, de mogelijkheid om je prestaties bij te houden en een woordenlijst van de veiligheidstekens in acht talen.

Info: www.p-i.be

Studenten willen geen fruit plukken

 

Een uitgebreide rekruteringscampagne ten spijt, hebben zich deze herfst maar enkele tientallen studenten gemeld om te helpen bij de fruitpluk in Limburg. Als je dan weet dat daar jaarlijks 2500 tijdelijke arbeidsplaatsen moeten worden ingevuld, is dat weinig. De fruitsector had dit jaar voor het eerst affiches gehangen in de uniefs en hogescholen, maar dat bleek geen succes. Vooral studenten uit Luik en Aziatische studenten zagen het zitten om appels en peren te komen plukken. De rest van het werk werd vooral gedaan door asielzoekers met een verblijfsvergunning.

Info: www.sint-truiden.com

Alcohol op het werk kost bedrijven handenvol geld

 

Marthe Verjans maakte een thesis over alcohol op het werk in het kader van haar opleiding tot preventieadviseur. Daaruit blijkt dat het wel degelijk een groot probleem is, dat bovendien handenvol geld kost. Niet minder dan 85% van de bedrijven wordt wel eens met alcoholmisbruik geconfronteerd. Een werknemer met een drankprobleem presteert maar voor 75% van zijn salaris. Dat zou bedrijven jaarlijks tot 2,2 miljard euro kosten, en toch heeft slechts 8% van de Belgische ondernemingen een alcoholbeleid. Sterker nog: in 60% van de bedrijven wordt alcohol gewoon aanvaard. Dat is dan bij speciale gelegenheden (69,1%), bij klanten (19,6%), tijdens de pauze (6,4%) of zelfs om het even wanneer (4,5%).

Info: www.prevent.be

(SDB)


Comments

JOBS & STAGES

Wees de slimste tijdens je sollicitatiegesprek

Wat is het ergste dat je kan doen op een sollicitatiegesprek? Stotteren? Niezen? Je kop koffie omstoten? [...]

Dina werkt in een pizzeria

Wie: Dina (20) Studie: Biomedische wetenschappen Studentenjob: werkt bij Domino's Pizza in [...]

SOCIALPoll

Heb jij al corona gehad?

 Ja
 Nee

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84