Image
12/06/2005

30 misvattingen over solliciteren: misvattingen 26 tot 30

Solliciteren is een kunst, maar niet iedereen is een artiest. Op de arbeidsmarkt circuleren nogal wat mythen en sagen. We verzamelden dertig van de hardnekkigste misverstanden rond solliciteren
, en hebben ze dit academiejaar één voor één doorprikt.

26) Sollicitatieclubs zijn een sleutel tot succes

Sommige ambitieuze afgestudeerden (of laatstejaars) komen samen en vormen een 'sollicitatieclub'. Het is dan de bedoeling adressen uit te wisselen en op monstersessies in één keer zoveel mogelijk sollicitatiebrieven de deur uit te krijgen. Da's allemaal zeer ijverig en ambitieus, maar vergeten jullie niet dat op die manier sommige rekruteerders op een bepaalde morgen een hele stapel vrijwel identieke sollicitatiebrieven op hun desk zullen krijgen? Je kan je al voorstellen waar die gaan belanden!

27) Op een sollicitatiegesprek draag je een deftig pak

Ah, de beruchte dresscode. Het personeel dat in een bedrijf werkt, heeft al snel door wat er vestimentair van hen wordt verwacht, maar hoe doe je dat als sollicitant? Een pak met das, of een klassiek mantelpakje voor de dames, is niet altijd een goed idee. Wie gaat solliciteren in pakweg een reclamebureau of een platenfirma, kan zich beter wat trendy kleden. In een bank is een T-shirt van Franz Ferdinand dan weer totaal uit den boze. Probeer het op voorhand een beetje in te schatten, en als je twijfelt, kies dan voor gewone, conventionele kledij.

28) Een sollicitatiegesprek is erger dan een examen

Dit is een pure mythe, want een sollicitatiegesprek heeft niets, maar dan ook niets te maken met een examen. Vergeet nooit dat de persoon die je gaat ontmoeten geen examinator is, maar de vragende partij, en jij hebt iets te bieden. Trouwens, die rekruteerder zou daar waarschijnlijk ook niet zitten als hij zelf nooit had gesolliciteerd. Blijf dus kalm, wees jezelf en antwoord op de vragen als was je bezig aan een gewoon kennismakingsgesprek.

29) Op een sollicitatiegesprek stel jij geen vragen

En wie zegt dat? Om te beginnen mag je gerust vragen wie er voor je zit. Is deze man of vrouw je toekomstige chef? Is het iemand van de personeelsdienst? Een externe rekruteerder van een gespecialiseerde firma? En je mag ook gerust vragen stellen over begeleiding, werkplaats, collega's... Eigenlijk over alles wat niet in de functiebeschrijving stond en wat de persoon op het interview niet heeft vermeld in zijn inleiding.

30) Een rekruteerder die zit te noteren, dat is een goed teken

Niet noodzakelijk, maar het is ook geen slecht teken. Je moet zo'n rekruteerder begrijpen: die mens ziet die dag waarschijnlijk tientallen personen die hij nooit eerder heeft ontmoet, dus het is normaal dat hij notities neemt om later een keuze te kunnen maken. Dit gezegd zijnde: ook jij mag gerust notities nemen als je dat wil. Sommige rekruteerders vinden dat zelfs een pluspunt.

(HDP)


Comments

JOBS & STAGES

Kickstart je carrière met de hulp van een gratis webinar

Je hebt het vast al gemerkt. In coronatijden heb je heel wat concurrentie bij de zoektocht naar een job. [...]

Maak van je cv een opvallende binnenkomer met deze 4 originele tips

Leuke vacature gevonden? Grote kans dat je niet de enige bent die wilt solliciteren. Natuurlijk is de [...]

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIALPoll

Naar wie luister jij?

 Naar mijn universiteit
 Naar de Veiligheidsraad
 Naar niemand

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84