Image
24/09/2005

72 tips voor wakkere sollicitanten (1-12)

Solliciteren is iets waar bijna niemand aan ontsnapt in zijn of haar professionele carrière. Je kan je dus maar beter grondig voorbereiden, want tenslotte hoop je er de job van je leven aan over te houden. Wij verzamelden 72 gouden solliciteertips, en willen ze maar al te graag met jullie delen. Vandaag: tips 1 tot 12.


1)
Probeer de musts te onderscheiden van de nice to haves in jobadvertenties: de ideale werknemer bestaat niet, en dat weet je potentiële werkgever ook wel.

 

2) Geef altijd je gsm-nummer bij een sollicitatie, en zorg ervoor dat je toestel altijd aan staat. Sollicitatiebrieven die alleen een vast nummer vermelden, worden tegenwoordig bijna automatisch verticaal geklasseerd.

 

3) Vermijd 'lollige' e-mailadressen à la mr_hugedick@hotmail.com in je cv te vermelden. Maak liever een nieuw en deftig e-mailadres aan bij een andere mailprovider.

 

4) Je hoeft een sollicitatiebrief niet met de hand te schrijven, tenzij dat uitdrukkelijk wordt gevraagd.

 

5) Schrijf je in op de RSS-dienst van jobsites. Zo krijg je jobaanbiedingen op maat in je RSS-reader geserveerd, en hoef je niet alle dagen de sites plat te surfen.

 

6) Stel zelf ook eens een vraag tijdens een sollicitatiegesprek, zo zal de rekruteerder de indruk krijgen dat je echt bent geïnteresseerd in de job.

 

7) Als je solliciteert per e-mail, wees dan net zo beleefd en vormelijk als in een brief, en gebruik zeker geen afkortingen, sms-taal of smiley's ;-(

 

8) Ook negatieve werkervaringen mogen worden vermeld in je cv. Het is belangrijk te weten wat je wil, maar je potentiële werkgever wil ook heel graag weten wat je niet wil.

 

9) Het is doorgaans niet nodig om een foto mee te sturen met je cv, tenzij dat uitdrukkelijk wordt gevraagd. Sterker nog: sommige rekruteerders zien het als een vorm van arrogantie.

 

10) Begin je sollicitatiebrief liever met "Geachte personeelsverantwoordelijke" dan dat je hem richt aan een bepaalde persoon met naam en toenaam. Je weet nooit wie de envelop of e-mail opent.

 

11) Denk niet dat in de bedrijfswereld het internet alle papieren heeft weggewerkt. Je mag gerust een elektronisch cv opstellen en doorsturen, maar de meeste rekruteerders krijgen ook nog graag een papieren cv op hun bureau.

 

12) Neem in afwachting van je 'definitieve' job alleen interimjobs aan die verrijkend zijn. Pas op: dat wil niet zeggen dat die interimjob per se in het verlengde van jouw studierichting moet liggen, wel dat je er iets aan moet hebben.

 

 (HDP)

Volgende keer: tips 13 tot 24


Comments

JOBS & STAGES

Lennert stampte zelf een muziekschool uit de grond: "Dag en nacht mee bezig"

STUDENT-ONDERNEMER    Wie? Lennert Cools, 22 jaar, Koekelare Studies? Muziektechniek aan [...]

Hoe moet je solliciteren bij een KMO?

Ons land kent duizenden KMO's, wat staat voor kleine (tot 50 werknemers) of middelgrote (tot maximaal [...]

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIALTopMovies

Poll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84