Image
05/11/2005

72 tips voor wakkere sollicitanten (13-24)

Solliciteren is iets waar bijna niemand aan ontsnapt in zijn of haar professionele carrière. Je kan je dus maar beter grondig voorbereiden, want tenslotte hoop je er de job van je leven aan over te houden. Wij verzamelden 72 gouden solliciteertips, en willen ze maar al te graag met jullie delen. Vandaag: tips 13 tot 24.


13)
Je hebt je uiteraard ingeschreven bij de VDAB, maar wist je dat je daar als werkzoekende ook allerhande gratis cursussen kunt gaan volgen? Een uitstekende manier om je tijd als sollicitant nuttig door te brengen.

 

14) Hulp van je ouders bij je eerste stappen op de arbeidsmarkt is niet altijd een zegen: soms zijn zij geneigd om je in de richting van meer zekerheid te sturen, en dat is niet noodzakelijk wat jij wil.

 

15) Een sollicitatiegesprek is geen examen: hou altijd voor ogen dat de werkgever vragende partij is, en dat jij iets te bieden hebt.

16) Maak een eigen site waarop je jezelf voorstelt in woord en beeld. Misschien kan je er zelfs een filmpje op zetten waarin je je van je beste kant laat zien? Dergelijke videosollicitaties zijn in opmars!

 

17) Ga er niet van uit dat je als beginnende werkkracht per se bij een groot bedrijf moet gaan werken om de nodige ervaring bij elkaar te harken. Een klein bedrijf kan juist heel stimulerend zijn om een vak te leren.

 

18) Laat je niet overdonderen door een ronkende functietitel die pompeus klinkt, maar waarachter eigenlijk een heel gewone job schuilt. Wat telt is de jobinhoud, niet wat er op je naamkaartje prijkt.

 

19) Bij loonsonderhandelingen zal men het steeds over brutoloon hebben. Dat is bijlange niet hetzelfde als het nettobedrag dat effectief elke maand op je rekening zal worden overgeschreven. Tracht dat vooraf in te schatten.

 

20) Probeer je kledij enigszins af te stemmen op het bedrijf waar je gaat solliciteren, zonder dat het al te veel opvalt. In een bank loopt niemand in jeans en T-shirt rond, maar in een trendy webdesign-bedrijfje pas je niet in pak en das.

 

21) Bevestig je cv in attachment aan de e-mail die je verstuurt naar een potentiële werknemer. Zorg dat het een eenvoudig uitprintbaar Word-document is, ook al verwijs je naar een persoonlijke site of heb je al een papieren versie opgestuurd.

 

22) Solliciteer niet lukraak per telefoon, want dat wordt als zeer storend ervaren. Je mag wel bellen om een schriftelijke sollicitatie op te volgen of om meer uitleg te vragen over een jobadvertentie.

 

23) Verstuur met je vrienden geen massa's sollicitatiebrieven in een soort 'sollicitatieclub', want zo kan het gebeuren dat een rekruteerder een hele stapel gelijkaardige post op zijn bureau krijgt op dezelfde dag, wat natuurlijk geen positieve indruk geeft.

 

24) Zo goed als elk bedrijf heeft momenteel een website, en vaak valt daar zeer interessante informatie te rapen voor sollicitanten. Sterker nog: als op een gesprek zou blijken dat je de bedrijfssite nog niet hebt bezocht, val je door de mand.

 

 (HDP)


Comments

JOBS & STAGES

Lennert stampte zelf een muziekschool uit de grond: "Dag en nacht mee bezig"

STUDENT-ONDERNEMER    Wie? Lennert Cools, 22 jaar, Koekelare Studies? Muziektechniek aan [...]

Hoe moet je solliciteren bij een KMO?

Ons land kent duizenden KMO's, wat staat voor kleine (tot 50 werknemers) of middelgrote (tot maximaal [...]

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIALTopMovies

Poll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84