Image
21/12/2005

2005, een bewogen jaar voor jobstudenten

Het afgelopen jaar was voor de Belgische jobstudenten geen jaar als een ander. In 2005 werd het aantal dagen dat tegen een fiscaal gunsttarief mag gewerkt worden verdubbeld. Heeft die nieuwe regeling ook zijn weerslag gehad op het aantal jobbers, en zijn die verder zo'n beetje tevreden?
 We zoeken en vinden de antwoorden in de jaarlijkse jobstudentenanalyse van Creyf's.

Het aantal jobstudenten is in 2005 weer maar eens gestegen, met 4,6% ten opzichte van 2004 en met maar liefst 22,7% ten opzicht van 2003. Een nieuwigheid daarbij is dat vooral de jongere jobstudenten (van 16 tot 19 jaar jong) een sterke stijging lieten optekenen. Het aantal gepresteerde uren bleef ongeveer gelijk ten opzichte van vorig jaar: ongeveer 90 per jobstudent.

Meer meisjes, meer geld

Er bieden zich meer meisjes aan voor een studentenjob dan jongens (55 tegenover 45%). De meeste studenten willen aan de slag in de bediendensector. Het loon dat ze met hun studentenjob verdienen, blijft ook de hoogte in gaan. In 2001 verdiende nog maar één op vijf jobstudenten meer dan 8,68 euro per uur. Tegen 2003 was dat al meer dan één op drie, terwijl vandaag bijna de helft van de jobstudenten over dat bedrag zit. En dat is heus niet alleen te wijten aan de inflatie.

Meer werken, meer vreugd

Hoe zit het nu met die 23 dagen extra werk buiten de zomervakantie? De jongeren blijken daar zeer positief tegenover te staan. Niemand reageerde er uitgesproken negatief op, 83% vindt het een positieve regeling en wil zich verder informeren, terwijl maar 17% neutraal staat tegenover de wijziging en vermoedt er niet meer of minder door te zullen werken. En de echte travakkers? Die zijn met 38%, het aantal respondenten dat al meteen beweert dankzij de nieuwe regeling meer te zullen werken.

 (SDB)


Comments

JOBS & STAGES

Met welke job verdien je het meest?

In hun jaarlijkse loononderzoek onderzoekt Jobat meerdere dingen, zoals bijvoorbeeld welke functies het [...]

Hoe vind ik een studentenjob?

Zoek een job via verschillende kanalen: - Via een interimkantoor Bij een interimkantoor ben je zeker [...]

  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Margo werkt in een rusthuis

Margo De Baets (20) werkt in de Refuge, een woonzorgcentrum in het hartje van Gent. Tijdens de coronacrisis [...]

18/07/2023

DPG Media geeft beurzen aan jong journalistiek talent

Jonge mediamakers kunnen zich nog tot 30 juni inschrijven voor de tweede editie van de News City Academy [...]

19/06/2023

Klaar voor je eerste sollicitatie? Doe de FACTCHECK

Voor de eerste keer solliciteren, dat is reuzespannend. Om nog maar te zwijgen over de duizend vragen [...]

07/06/2023

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84