Image
15/01/2006

Jong ontwerpgeweld: tuin- en landschapsarchitect KOEN RYGOLE

Na zijn opleiding aan de Hogeschool Gent trok tuin- en landschapsarchitect Koen Rygole naar Denemarken om er nog een jaar Landscape Design te studeren. Later richtte hij zijn eigen bvba Buro Groen op en liet zich begin dit jaar opmerken met ‘Culture Nature’, een tuinontwerp waarmee hij ‘Buiten Verbeelding’ won
, een prestigieuze wedstrijd voor startende tuinontwerpers.

‘Sfeer’ in Flanders Expo in Gent is een van Vlaanderens meest gewaardeerde lifestyle happenings. Je vindt er de laatste woontrends en inspirerende interieurs, tuinen en zwembaden in alle stijlen en smaken. Tuinontwerpers die minder dan vijf jaar afgestudeerd zijn, kunnen zich inschrijven voor de wedstrijd ‘Buiten Verbeelding’ om hun ontwerp gerealiseerd te zien op ‘Sfeer’. En dat het jonge talent de kans met beide handen grijpt, is duidelijk. De vijf beste tuinontwerpen worden immers door de organisatie aangelegd in overleg met en onder supervisie van de winnaars. Zo krijgen de laureaten niet alleen aandacht in de pers, maar krijgen ze ook een podium om hun werk te tonen aan 40.000 bezoekers.
De opdracht dit jaar was het ontwerpen van een onderhoudsarme en kindvriendelijke stadstuin. Elke deelnemer kreeg de plannen van de recent verbouwde gezinswoning van architect Razvan Oprescu. Voor de jonge architecten een ware droom én een grote test. Een van de deelnemers was Koen Rygole. Hij week van het voor de hand liggende pad af, en ging een heel andere kant uit dan zijn collega’s. Het eigenzinnige ontwerp leverde hem de eerste plaats op.

In het rijtje lopen

 

GUIDO: Wat was er zo sterk aan je ontwerp?

Koen: De tuin die ik had ontworpen, was nogal wild. Er zat geen enkele wiskundige berekening of lijn in, terwijl de woning zelf toch erg strak en minimalistisch was. Dat gaf uiteraard een behoorlijk contrast. Het wilde van de tuin liet de architectuur van de woning nog meer tot zijn recht komen. Voor mij was het architectuur in de natuur, zeg maar. Vandaar ook de naam ‘Culture Nature’. Door mijn overwinning kreeg ik twee weken een stand op de beurs ‘Sfeer’. Mijn ontwerp is daar overigens ook uitgevoerd. Het hele gebeuren heeft uiteraard voor heel wat publiciteit gezorgd met nieuwe klanten en opdrachten tot gevolg. Een mooie ervaring.

GUIDO: Kan je in Vlaanderen makkelijk aan de slag als tuin- en landschapsarchitect?

Koen: Niet zo makkelijk. Er zijn maar twee scholen die de opleiding aanbieden, in Melle en in Vilvoorde. Zelf heb ik les gevolgd op de campus van de Hogeschool Gent in Melle. Maar het aanbod op zich is voldoende, elk jaar studeren er zo’n 120 studenten af. Als die studenten dan allemaal op hetzelfde moment op zoek gaan naar werk wordt het moeilijk. Het gaat ook om tuinen ontwerpen, dat is nog iets anders dan tuinen aanleggen. En pure ontwerpbureaus zijn nu eenmaal niet zo talrijk. Maar na mijn opleiding in Melle ben ik eerst nog een jaar naar Denemarken getrokken om Landscape Design te gaan studeren. Je kon er verscheidene pakketten kiezen. Soms hadden we ook opdrachten samen met studenten van een andere richting. Op die manier leerde ik bijvoorbeeld ook nieuwe zaken over stedenbouw, dat geeft je een ruimere blik en meer inzicht. Hoe meer je ziet, hoe meer indrukken je opdoet. Dat werkt zonder twijfel stimulerend. Voor mij was het een nieuwe ervaring. De manier van lesgeven in Denemarken was ook heel anders. Je kon niet echt spreken van lessen, het waren eerder lezingen. Een ander voordeel was dat je ontwerpen ook individueel werden begeleid. Het contact met de proffen is dan toch anders. Bij ons is het meer een kindse sfeer, je moet meer in het rijtje lopen.

Gerenommeerd architectenbureau

 

GUIDO: Waar ben je na Denemarken terechtgekomen?

Koen: Ik kon al vrij snel opdrachten doen voor het bureau van Paul Deroose. Dat was voor een beginnend architect lang niet slecht. Later werkte ik ook voor het gerenommeerde architectenbureau Buro II in Roeselare. Dat waren allemaal freelance opdrachten. Na mijn deelname aan ‘Sfeer 2005’ ben ik volledig op zelfstandige basis begonnen. Al werk ik nog regelmatig samen met Buro II. Eigenlijk doe ik twee soorten werk. Mensen kunnen zelf naar mij toe komen met een vraag, of ik ga samen met de architecten aan de slag. Als je samen met de architecten van de woning aan het project kan beginnen, kan er al in de beginfase van het ontwerp rekening gehouden worden met de tuin. Die manier van werken interesseert me heel erg. In die methode zou ik me dan ook graag specialiseren: in groep tot een mooi resultaat komen zodat alles in harmonie is.

GUIDO: Is het een zware job?

Koen: Het is in elk geval hard werken. Een nine to five job is het zeker niet. Maar ik doe het bijzonder graag, het vraagt veel creativiteit en er is voldoende afwisseling. Dat ik mijn eigen baas ben, vind ik ook een pluspunt. Op termijn wil ik mijn eenmansbedrijfje wel uitbouwen tot een ontwerpbureau om samen met andere mensen tot een nog beter resultaat te komen. Ook grootschaligere projecten aannemen behoort tot mijn doelen. Een tuin- of landschapsarchitect beperkt zich niet tot het ontwerpen van tuinen. Ook met openbare werken zou ik me bijvoorbeeld graag bezighouden. Zolang er maar creativiteit mee gemoeid is.

GUIDO: Creatief zijn is je drijfveer?

Koen: De creativiteit is voor mij het belangrijkste, ja. Sommige architecten nemen bijvoorbeeld ook het aanleggen op zich, anderen focussen zich specifiek op het ontwerpen. Ik behoor tot de laatste categorie. Als je je enkel met het ontwerpen bezighoudt, kan je veel meer met je creativiteit doen. Wanneer je het combineert met tuinaanleg blijft die creativiteit toch eerder beperkt. Wij gaan veel verder met onze creativiteit omdat we echt van nul starten. Die groep in Vlaanderen is echter niet zo groot. Het is een kleine en harde wereld. Om te slagen heb je een flinke portie doorzettingsvermogen nodig. Want niets gaat vanzelf.

GUIDO: Heb je nooit brandweerman of bakker willen worden?

Koen: Neen, ik wist al heel vroeg dat ik deze richting uit wilde. Dat stond al op jonge leeftijd vast. Voor mijn hogere studies heb ik zeven jaar kunstacademie gevolgd. En in het weekend hield ik me bezig met onder meer beeldende vorming. Je ziet, al mijn bezigheden toen stuurden me deze richting uit.

(RE)

Sfeer 2006 vindt plaats op 18, 19, 20, 24, 25 en 26 maart in Flanders Expo, Gent.
Toegangsprijs: 7 euro
Info op www.sfeer.be


Comments

JOBS & STAGES

Met welke job verdien je het meest?

In hun jaarlijkse loononderzoek onderzoekt Jobat meerdere dingen, zoals bijvoorbeeld welke functies het [...]

Hoe vind ik een studentenjob?

Zoek een job via verschillende kanalen: - Via een interimkantoor Bij een interimkantoor ben je zeker [...]

  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Margo werkt in een rusthuis

Margo De Baets (20) werkt in de Refuge, een woonzorgcentrum in het hartje van Gent. Tijdens de coronacrisis [...]

18/07/2023

DPG Media geeft beurzen aan jong journalistiek talent

Jonge mediamakers kunnen zich nog tot 30 juni inschrijven voor de tweede editie van de News City Academy [...]

19/06/2023

Klaar voor je eerste sollicitatie? Doe de FACTCHECK

Voor de eerste keer solliciteren, dat is reuzespannend. Om nog maar te zwijgen over de duizend vragen [...]

07/06/2023

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84