Image
15/07/2006

Werken in het buitenland

Voor korte of langere tijd werken in het buitenland is de droom van velen. Nieuwe horizonten ontdekken, een andere cultuur leren kennen, leven en wonen op een exotische plaats, talen leren, een aangenamer klimaat opzoeken, en dat allemaal terwijl je ervaring opdoet
 die later mooi zal blinken op je cv.

Het klinkt opwindend en romantisch, maar in de praktijk komt er heel wat bij kijken. Graaf om te beginnen eens grondig in jezelf. Heb je de juiste opleiding genoten? Heb je al ervaring in het buitenland opgedaan tijdens je studies, bij een Erasmusuitwisseling bijvoorbeeld? Ken je de taal van het gastland? Ben je flexibel en kun je je aanpassen? En is alles kits met je gezondheid? Als je daar allemaal eerlijk 'ja' op kunt antwoorden, ben je klaar voor een job in het buitenland.

Europa

Binnen de Europese Unie geldt in principe vrij verkeer van werknemers. Je kan dus in theorie net zo goed een job zoeken in een ander land van de Europese Unie als in België. Zeker sinds de invoering van de euro is dat een stuk eenvoudiger geworden. Toch zijn er nog twee obstakels. De kans dat je een overheidsbetrekking op de kop kan tikken in een andere lidstaat is vrij klein, en vaak rijst ook het probleem dat je diploma in het buitenland niet dezelfde waarde blijkt te hebben als bij ons. Nu de BaMa-structuur in het onderwijs stilaan op kruissnelheid komt, zou dit vervelende probleem binnen afzienbare tijd moeten uitdoven in het kader van de academische gelijkwaardigheid van diploma's. Daar zijn Europese richtlijnen voor uitgevaardigd, maar de miserie is dat die in de lidstaten geen wettelijke impact hebben, dus ondertussen zitten we er toch maar mooi mee opgescheept. Informeer dus op voorhand bij het ministerie van onderwijs van het land waar je heen wil of je diploma voldoet.

Ga je ervoor? Weet dan dat je je als Belg in elke andere Europese lidstaat mag inschrijven in een arbeidsbemiddelingsbureau, zeg maar de plaatselijke VDAB. Als je ondertussen in België stempelgeld ontvangt, kan je dat nog drie maanden lang behouden terwijl je werk zoekt in het buitenland.

Dé instantie die je kan helpen bij het zoeken naar een job binnen de Europese Unie is EURES (European Employment Services). Zij hebben 450 zogenaamde 'Euroconsulenten' in 18 landen. In Vlaanderen zijn er vier EURES-kantoren, in de lokalen van de VDAB in Antwerpen, Gent, Kortrijk en Lanaken.

De wereld

Vind je de grenzen van de Europese unie te benepen? Trek de wijde wereld in!

Multinationals

De meest rechtlijnige manier om een tijdlang in een ver buitenland terecht te komen, is in België werk zoeken bij een multinational, en daar je bereidheid te kennen geven om naar het buitenland te gaan. Op die manier wordt zowat alles voor jou geregeld en heb je financieel ook niets te vrezen. Integendeel.

Op eigen houtje

Op eigen houtje een job in de wereld zoeken zal niet meevallen, want landen die buitenlandse werkkrachten met open armen ontvangen, zijn zeldzaam. Begin er in elk geval niet aan zonder je eerst grondig te informeren. De stichting Vlamingen in de Wereld heeft tal van nuttige en praktische tips voor wie zich in het buitenland wil vestigen en begeleidt expats bij formaliteiten, sociale zekerheid, onderwijs...

Ontwikkelingssamenwerking

Een sector die per definitie actief is in het (verre) buitenland, is de ontwikkelingssamenwerking. Vacatures bij de FOD Buitenlandse zaken worden ingevuld via wervingsexamens bij SELOR, het selectiekantoor van de overheid. De uitvoering en het beheer van de ontwikkelingsprojecten liggen bij de Belgische Technische Coöperatie, die ook personeel werft.

Liever niet-gouvernementele ontwikkelingssamenwerking in een NGO? Je kan de NGO's rechtstreeks contacteren, ofwel de coördinerende vzw COPROGRAM raadplegen. Ook de Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking en Technische Bijstand (VVOB) heeft werk in het buitenland voor hooggekwalificeerden.

Diplomatie

Ons land wordt in het buitenland vertegenwoordigd in allerhande diplomatieke vormen, en daar is natuurlijk ook personeel voor nodig. Op zoek naar werk in een ambassade, een permanente vertegenwoordiging of een consulaat? Contacteer FOD Buitenlandse zaken en hou de examens van SELOR in de gaten.

Stages en eerste werkervaringen

Jonge werkzoekenden worden tijdens hun wachttijd aangemoedigd om stage te lopen in het buitenland of een eerste werkervaring op te doen bij een NGO. Je ontvangt dan een wachtuitkering, wordt geholpen bij de vertrekkosten en krijgt je vliegticket gratis. Er zijn wel voorwaarden (vraag na bij de RVA). Deze projecten worden gecoördineerd door de Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking(DGOS).

EURES

www.eu.int/eures

De vier EURES-kantoren bij de VDAB:

www.vdab.be/internationaal

Somersstraat 22

2018 Antwerpen

03/202.18.77

Kongostraat 7

9000 Gent

09/265.47.32

Kasteelkaai 1

8500 Kortrijk

056/24.74.15

Stationsstraat 145

3620 Lanaken

089/71.82.41

Stichting Vlamingen in de Wereld (VIW)

Gaucheretstraat 90

1030 Brussel

02/201.73.84

www.viw.be

Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en

Ontwikkelingssamenwerking

Karmelietenstraat 15

1000 Brussel

02/501.81.11

www.diplomatie.be

Belgische Technische Coöperatie (BTC)

Hoogstraat 147

1000 Brussel

02/505.37.00

www.btcctb.org

Netwerk voor Vlaamse NGO’s

Vlasfabriekstraat 11

1060 Brussel

02/536.19.14

www.11.be

COPROGRAM

Vlasfabriekstraat 11

1060 Brussel

02/536.19.20

www.coprogram.be

Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking en Technische

Bijstand (VVOB)

Maria-Theresiastraat 21

1040 Brussel

02/209.07.99

www.vvob.be

Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking (DGOS)

Brederodestraat 6

1000 Brussel

02/519.02.11

www.dgdc.be

(SDB)


Comments

JOBS & STAGES

Vier digitale sollicitatietechnieken

Is de klassieke sollicitatiebrief of -mail nog van deze tijd? Je mag gerust postzegels en enveloppen [...]

Met welke job verdien je het meest?

In hun jaarlijkse loononderzoek onderzoekt Jobat meerdere dingen, zoals bijvoorbeeld welke functies het [...]

TopMovies

SOCIAL



Poll

Job in the picture

Belgische bedrijven zijn in volle aanwerfmodus

Belgische ondernemingen kijken op personeelsvlak de rest van het jaar positief tegemoet. Zeven op de [...]

18/08/2023

Margo werkt in een rusthuis

Margo De Baets (20) werkt in de Refuge, een woonzorgcentrum in het hartje van Gent. Tijdens de coronacrisis [...]

18/07/2023

DPG Media geeft beurzen aan jong journalistiek talent

Jonge mediamakers kunnen zich nog tot 30 juni inschrijven voor de tweede editie van de News City Academy [...]

19/06/2023

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84