Image
08/10/2006

Warme zomer stond garant voor extra veel vakantiejobs

De pittige temperaturen die we afgelopen zomer te verwerken kregen - in juli dan toch, hebben ervoor gezorgd dat er in België tot een derde meer jobstudenten aan de slag waren, vooral aan de kust.
 Ook in de rest van het land viel trouwens een duidelijke stijging op te tekenen, van tien tot twintig percent. De cijfers komen van Randstad.

De extra studenten werden vooral ingezet in de verkoop en de promo, en dat op het laatste moment, om de spectaculaire zomerdrukte op te vangen. Niet alleen was het extra druk aan de kust en in andere toeristische oorden, er werd ook flink wat uitgegeven, zodat meer helpende handen nodig waren in de winkels en in de horeca.

Meer jobstudenten tijdens het academiejaar

Eén ding is zeker: nu de vakantie voorbij is, is het nog lang niet afgelopen met jobben. Waar vijf jaar geleden nauwelijks 10% van de studenten een job had buiten de klassieke schoolvakanties, is dat aantal momenteel al gestegen tot de helft. Dat blijkt uit een enquête van Creyf's. Zij zetten het voorbije academiejaar 7283 studenten aan het werk buiten de zomervakantie, en dat waren er maar liefst 2670 meer dan het voorgaande jaar.

Nooit meer dan 46 dagen werken

Een en ander heeft natuurlijk te maken met de uitbreiding van 23 naar 46 dagen tijdens welke studenten mogen werken tegen een voordelig sociaal tarief. Sinds 1 oktober vorig jaar mogen studenten 23 dagen werken binnen, én 23 dagen buiten de zomermaanden zonder dat ze de volle pot sociale bijdragen moeten betalen. Uit het onderzoek van Creyf's blijkt dat ze daar zeer blij mee zijn. Driekwart van de studenten is van plan om voortaan meer te werken tijdens het academiejaar, terwijl de helft dat sowieso toch al deed. Toch weten de studenten blijkbaar nog niet voldoende duidelijk wat de gevolgen zijn als ze de wettelijke limiet van in totaal 46 dagen overschrijden. Daarvoor is het van belang dat ze hun dagen nauwkeurig tellen en bijhouden in een jobstudentenkalender.

Opmars van de tieners

Nog meer cijfers? Voor het eerst zijn meer meisjes (51%) dan jongens (49%) aan de slag gegaan. De gemiddelde leeftijd van de jobstudenten ligt tussen 23 en 25 jaar, maar de grootste groep groeiers zijn de tieners van jonger dan 18: hun aandeel is gestegen met een stevige 41% ten opzichte van het voorgaande jaar. Die influx van piepjonge jobstudenten heeft er wel voor gezorgd dat het gemiddeld verdiende uurloon is gedaald. Ten slotte nog even aanstippen dat de meeste jobstudenten nog altijd actief zijn in de horeca (14%) en de zelfstandige kleinhandel.

 (SDB)


Comments

JOBS & STAGES

Vier digitale sollicitatietechnieken

Is de klassieke sollicitatiebrief of -mail nog van deze tijd? Je mag gerust postzegels en enveloppen [...]

Met welke job verdien je het meest?

In hun jaarlijkse loononderzoek onderzoekt Jobat meerdere dingen, zoals bijvoorbeeld welke functies het [...]

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Belgische bedrijven zijn in volle aanwerfmodus

Belgische ondernemingen kijken op personeelsvlak de rest van het jaar positief tegemoet. Zeven op de [...]

18/08/2023

Margo werkt in een rusthuis

Margo De Baets (20) werkt in de Refuge, een woonzorgcentrum in het hartje van Gent. Tijdens de coronacrisis [...]

18/07/2023

DPG Media geeft beurzen aan jong journalistiek talent

Jonge mediamakers kunnen zich nog tot 30 juni inschrijven voor de tweede editie van de News City Academy [...]

19/06/2023

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84