Image
18/11/2006

1 diploma, 5 beroepen: INFORMATICA

"Met een diploma kan je alle kanten uit." Het klinkt als een cliché, maar het blijkt nog te kloppen ook. In deze rubriek gaan we op zoek naar mensen die hetzelfde diploma op zak hebben, maar heel uiteenlopende carrières hebben uitgebouwd.
 Vandaag leggen we vijf informatici op de onderzoekstafel.

Naam : Alex Vanden Abeele

Leeftijd : 24

CV :gameprogrammer bij multimediabedrijf Larian Studio’s in Oudenaarde

Larian Studio’s staat overwegend voor het ontwikkelen van games. Alex Vanden Abeele houdt er zich bezig met de visuele aspecten. Zo schreef hij bijvoorbeeld mee aan de zeepkistenrace van het populaire VRT-spel KetnetKick. “Tijdens mijn studies in Leuven sprak het visuele me al aan. Ik heb vakken in die richting gevolgd en heb er ook een thesis over gemaakt. Bij Larian Studio’s kan ik me dus echt uitleven. Al ben ik niet echt een fervent gamer, het ging mij meer om de graphics. Ik ben in mijn vrije tijd toch ook wel bezig met gameprojecten en enkele websites. Maar soms ban ik de computer, af en toe is het gewoon te veel pc (lacht).” Dat Larian Studio’s een klein bedrijf is, vindt Alex ook een voordeel. “Iedereen kent iedereen en je voelt je met je team verbonden. De dynamiek is hier fantastisch, mijn collega’s zijn allemaal superjonge mensen. Ik ben hier zeker niet de jongste.”

Naam : Elke Steegmans

Leeftijd : 28

CV :werkte sinds 2000 aan een doctoraat op het departement computerwetenschappen. Sinds dit academiejaar is ze ICT-docent aan de KH Leuven

Elke Steegmans had al een diploma licentiaat informatica op zak, daarna volgde ze een doctoraat omdat ze een benoeming nodig had om les te geven. “Ik wist al heel vroeg dat ik zou gaan lesgeven. Het past bij me, ik breng jonge mensen graag iets bij. De studenten waaraan ik lesgeef, volgen een bacheloropleiding van drie jaar. Daarna zijn ze klaar voor de arbeidsmarkt, het is een praktijkgerichte opleiding, zeg maar. Studenten geven je veel respons, dat kan ik appreciëren. Als docent kan je de vakken ook voor een groot stuk een eigen invulling geven. Nieuwe evoluties stop ik er dus zeker in.” Toen Elke zelf studeerde, waren ongeveer 3 van de 70 studenten vrouw. Tegenwoordig is het al iets anders, maar toch zijn de meisjes nog fel ondervertegenwoordigd in de informaticasector. “Mijn groep telt zo’n 25 personen, waarvan 2 meisjes. Hoe dat komt? Velen hebben volgens mij nog een verkeerd beeld van de informaticasector. Je hoeft niet alles over pc’s te weten. Het gaat vooral om logisch denken en problemen oplossen. En dat kunnen vrouwen net zo goed.”

Naam : Jeroen Tassaert

Leeftijd : 26

CV :3 jaar business analist bij Sidmar, het huidige Arcelor Gent

Toen hij afstudeerde, botste Jeroen Tassaert tijdens een jobbeurs op enkele mensen van het staalbedrijf Arcelor. Ze waren op zoek naar nogal wat informatici. “Na mijn studies wilde ik nog even vakantie. Ik ben pas in augustus beginnen te zoeken. Daarna is het eigenlijk allemaal heel snel gegaan.” Het bevalt Jeroen Tassaert bij Arcelor. Als specialist bedrijfsprocessen en –systemen ligt hij mee aan de basis van een heleboel nieuwe informaticaprojecten. “Wat wordt uitgewerkt, heb ik zelf mee in de hand. Bij mijn vorige job binnen Arcelor als business analist was er al een concreet project. Nu staan we mee aan de wieg van nieuwe projecten. Momenteel ben ik bijvoorbeeld bezig met de voorstudie van elektronische facturatie. Je hebt verder ook veel interactie met de andere afdelingen. Dat geeft je een bredere kijk op het bedrijf. Je ziet de samenhang, terwijl ik me voorheen beperkte tot één domein. Voor mij is het ook een uitdaging om zowel met de technische IT-medewerkers als de mensen uit de fabriek samen te werken. De motivatie is erg groot. Op die manier gaan de dagen snel voorbij. Dat ik eens wat langer op bureau blijf, beschouw ik dan ook zeker niet als een nadeel.”

Naam : Stijn Debruyckere

Leeftijd : 26

CV :research & development bij het Leuvense softwarebedrijf Luciad, nu is hij er project manager

Luciad is een softwarebedrijf dat zich bezighoudt met visualisatie van kaartgegevens. Dat gaat van software voor de vluchtgegevens op de luchthaven van Zaventem tot het ontwikkelen van eenvoudige kaartjes. Research en development in de geografische sector is niet meteen een evidente keuze voor een jonge informaticus. Stijn Debruyckere behaalde vier jaar geleden zijn diploma licentiaat informatica aan de KU Leuven en was echter vastberaden. “Het ontwikkelen van nieuwe producten, zoals toolkits maken, ligt mij. Ik zie mezelf niet echt pagina’s onderhouden of netwerken aan de praat houden. Al zoeken de meeste informatici die pas op zoek zijn naar werk wel in die richting. Zelf heb ik zeer bewust in deze sector gesolliciteerd. Luciad is overigens een klein bedrijf met jonge mensen, dat spreekt me ook aan. Mocht ik morgen opnieuw voor de keuze staan, zou ik het zonder twijfel opnieuw doen.”

Naam : Yves Herzet

Leeftijd : 27

CV :Programmer bij transportbedrijf Zieglergroup in Welkenraedt

Als graduaat toegepaste informatica kon Yves meteen aan de slag bij de Zieglergroup. Als afronding van zijn studie in de Provinciale Hogeschool Hasselt moest hij een bedrijf uitpikken om stage te lopen. Als programmer kon hij er de kneepjes van het vak leren. “Tijdens mijn stage wist ik al zeker dat ik er verder mocht blijven werken als ik dat wilde. Een mooi vooruitzicht.” Yves werkt er nu als programmer in PL/SQL, een programmeertaal die het mogelijk maakt om met gerelateerde databases te werken. “De applicatie die wij schrijven is een intern softwarepakket dat toelaat alle stockbewegingen in te geven, te consulteren, rapporten te maken, gegevens te vergelijken en noem maar op. Kortweg een applicatie die stockbeheer efficiënt en gestructureerd maakt. Mijn job is erg afwisselend, af en toe moet ik ook op verplaatsing om de situatie ter plekke in te schatten, te analyseren om zo goed mogelijk aan de vraag van de klant te voldoen. Met de collega’s kan ik dan ook af en toe eens een pint gaan pakken. Dat maakt het natuurlijk nog eens zo aangenaam.”

(RE)


Comments

JOBS & STAGES

Met welke job verdien je het meest?

In hun jaarlijkse loononderzoek onderzoekt Jobat meerdere dingen, zoals bijvoorbeeld welke functies het [...]

Hoe vind ik een studentenjob?

Zoek een job via verschillende kanalen: - Via een interimkantoor Bij een interimkantoor ben je zeker [...]

  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Margo werkt in een rusthuis

Margo De Baets (20) werkt in de Refuge, een woonzorgcentrum in het hartje van Gent. Tijdens de coronacrisis [...]

18/07/2023

DPG Media geeft beurzen aan jong journalistiek talent

Jonge mediamakers kunnen zich nog tot 30 juni inschrijven voor de tweede editie van de News City Academy [...]

19/06/2023

Klaar voor je eerste sollicitatie? Doe de FACTCHECK

Voor de eerste keer solliciteren, dat is reuzespannend. Om nog maar te zwijgen over de duizend vragen [...]

07/06/2023

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84