Image
01/01/2007

Werken als student in de kerstvakantie

Een vakantiejob, zowat iedere student heeft er wel eens eentje gehad, of is ernaar op zoek. Maar wat wordt er precies verstaan onder het begrip 'vakantie'? Geldt de regeling voor studentenarbeid ook voor de kerstvakantie?
 Wij zoeken het voor je uit.

Er wordt in de wet wel degelijk een onderscheid gemaakt tussen de 'grote' schoolvakantie - waar dan juli, augustus en september mee wordt bedoeld - en de zogenaamde 'periodes van niet-verplichte aanwezigheid in de onderwijsinstellingen gedurende de rest van het kalenderjaar'. Pas dus op, want het is niet zomaar vanzelfsprekend dat je in de kerstvakantie kunt genieten van de voordelen van een studentencontract.

Jingle bells

In de praktijk komt het erop neer dat de kerstvakantie deel uitmaakt van het schooljaar, maar het is wel een periode van niet-verplichte aanwezigheid. Sinds 1 oktober 2005 is het voor studenten toegelaten om tijdens het schooljaar 23 dagen te werken tegen een gunsttarief van 4,5% solidariteitsbijdrage. Dat geldt dus ook voor de kerstvakantie. De vraag luidt dus: hoeveel dagen heb je al onder studentencontract gewerkt in oktober, november en de eerste weken van december? Als dat er niet meer waren dan 7, kan je in principe de hele kerstvakantie aan de slag, inclusief de weekends. Maar hou er dan wel rekening mee dat je in dat geval van januari tot en met juni niet meer als student zal kunnen werken, tenzij je de volle pot betaalt en netjes belastingen betaalt, net als elke gewone werknemer. 't Is dus eigenlijk simpelweg een kwestie van optellen en goed bijhouden hoeveel dagen je hebt gewerkt, zodat je de 23 niet overschrijdt.

White Christmas

In de kerstvakantie zitten per definitie twee betaalde feestdagen: Kerstmis en nieuwjaar. De reglementering daaromtrent is ook van toepassing

op studenten. Dat wil zeggen dat je baas je een feestdag moet uitbetalen als die valt binnen je periode van tewerkstelling. Als je werkgever daarentegen wil dat je op Kerstmis of Nieuwjaar juist wél werkt, dan moet je om te beginnen 18 jaar zijn, al bestaat daarvoor een waslijst uitzonderingen. Bovendien heb je bij arbeid op een feestdag recht op dubbel loon, net zoals op gewone zondagen.

Champagne!

Om te eindigen nog een specialleke. Stel dat je vóór nieuwjaar gedurende een periode van minstens 15 opeenvolgende werkdagen hebt gearbeid, en je contract eindigt bijvoorbeeld op vrijdag 29 december. Welnu, dan moet je baas je niet alleen Kerstmis uitbetalen als betaalde feestdag, maar ook nieuwjaarsdag! In dat geval kan er wel eens een extra flesje champagne af, nietwaar?

 (SDB)


Comments

JOBS & STAGES

Vier digitale sollicitatietechnieken

Is de klassieke sollicitatiebrief of -mail nog van deze tijd? Je mag gerust postzegels en enveloppen [...]

Met welke job verdien je het meest?

In hun jaarlijkse loononderzoek onderzoekt Jobat meerdere dingen, zoals bijvoorbeeld welke functies het [...]

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Belgische bedrijven zijn in volle aanwerfmodus

Belgische ondernemingen kijken op personeelsvlak de rest van het jaar positief tegemoet. Zeven op de [...]

18/08/2023

Margo werkt in een rusthuis

Margo De Baets (20) werkt in de Refuge, een woonzorgcentrum in het hartje van Gent. Tijdens de coronacrisis [...]

18/07/2023

DPG Media geeft beurzen aan jong journalistiek talent

Jonge mediamakers kunnen zich nog tot 30 juni inschrijven voor de tweede editie van de News City Academy [...]

19/06/2023

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84