Image
17/03/2007

50 tips voor de eerste werkweek IV. tips 27 tot 34

Het is zover: na honderden sollicitatiebrieven, het plaatsen van je cv op tientallen websites, een handvol sollicitatiegesprekken en een grondige kijk in jezelf heb je je eerste job gevonden.
  Geen vakantiejob, maar een heus werk, je eerste serieuze stappen op de arbeidsmarkt. En nu? Hoe moet je die eerste week in het echte beroepsleven aanpakken? Guido gidst je er in vijftig tips vlotjes doorheen.

27) Probeer zo snel mogelijk uit te vissen of de job waarvoor jij bent aangenomen een nieuwe functie is, dan wel dat je iemand moet vervangen die is ontslagen, het bedrijf vrijwillig heeft verlaten of met pensioen is gegaan. Vraag aan je collega's wat voor iemand dat was.

 

28) Berg je ego op: teamwork staat hoog aangeschreven in de agenda van elke bedrijfsleider. Een goed op elkaar ingespeelde groep bereikt meer dan een verzameling koppige individuen. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat je individuele prestaties van geen belang zijn, maar ze zijn ondergeschikt aan het groepsresultaat.

 

29) Het is gemakkelijker om in een bedrijf in de voetsporen te treden van een voorganger die niet erg geliefd was, dan de plaats in te nemen van een zeer populaire collega die door een ander bedrijf is weggekocht.

 

30) Tijdens de eerste werkweek kan het gebeuren dat je voortdurend wordt vergeleken met je voorganger, wat na een tijdje fameus op de zenuwen gaat werken. Maak je collega's dan beleefd duidelijk dat jij geen kloon bent van die vroegere werknemer, en dat je recht hebt op een eigen werkmethode en een eigen invalshoek. Zodra je zelf geolied functioneert, zal de herinnering aan die ex-collega wegsmelten als sneeuw voor de zon.

 

31) Bijna niemand begint met een 'tabula rasa' aan een nieuwe job. Je erft bijna zeker een vrachtlading dossiers, boeken, papieren en computerfiles van je voorganger(s). Neem je tijd om die door te nemen en te ordenen, zodat je een goed zicht krijgt op hoe er vóór jou op deze dienst werd te werk gegaan.

 

32) Als je iemand moet vervangen die is ontslagen wegens incompetentie, zullen je collega's opgelucht zijn dat een nieuwe kracht het kantoor betreedt. Dat klinkt positief, maar het creëert meteen ook een oncomfortabel groot verwachtingspatroon dat jij zal moeten invullen. Bovendien heeft je voorganger bijna zeker een letterlijke en figuurlijke puinhoop achtergelaten, die jij zal moeten opruimen.

 

33) Ben je aangenomen voor een spiksplinternieuwe functie? Dat is een opwindend idee, maar ook vrij intimiderend, want jij zal die job steen voor steen moeten opbouwen en vormgeven. Probeer in elk geval uit te vogelen welke bedrijfsstrategie schuilgaat achter het creëren van jouw functie. New business? Uitbreiding van de activiteiten? Verruiming van de bedrijfssector?

 

34) Een ongeschreven regel die bijna altijd blijkt te kloppen: hoe kleiner het bedrijf, hoe minder opleiding. Bij de meeste grote bedrijven is een formele opleiding zo goed als een evidentie, terwijl je in KMO's en kleinere bedrijven veel meer je plan zal moeten trekken.

(HDP)


Comments

JOBS & STAGES

Vier digitale sollicitatietechnieken

Is de klassieke sollicitatiebrief of -mail nog van deze tijd? Je mag gerust postzegels en enveloppen [...]

Met welke job verdien je het meest?

In hun jaarlijkse loononderzoek onderzoekt Jobat meerdere dingen, zoals bijvoorbeeld welke functies het [...]

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Belgische bedrijven zijn in volle aanwerfmodus

Belgische ondernemingen kijken op personeelsvlak de rest van het jaar positief tegemoet. Zeven op de [...]

18/08/2023

Margo werkt in een rusthuis

Margo De Baets (20) werkt in de Refuge, een woonzorgcentrum in het hartje van Gent. Tijdens de coronacrisis [...]

18/07/2023

DPG Media geeft beurzen aan jong journalistiek talent

Jonge mediamakers kunnen zich nog tot 30 juni inschrijven voor de tweede editie van de News City Academy [...]

19/06/2023

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84