Image
21/04/2007

50 tips voor de eerste werkweek V. tips 35 tot 42

Het is zover: na honderden sollicitatiebrieven, het plaatsen van je cv op tientallen websites, een handvol sollicitatiegesprekken en een grondige kijk in jezelf heb je je eerste job gevonden.
  Geen vakantiejob, maar een heus werk, je eerste serieuze stappen op de arbeidsmarkt. En nu? Hoe moet je die eerste week in het echte beroepsleven aanpakken? Guido gidst je er in vijftig tips vlotjes doorheen.

35) Schrik niet als je in een klein bedrijf de indruk krijgt dat je de eerste dagen aan je lot wordt overgelaten. Iedereen heeft het daar ongetwijfeld razend druk, en door je zelf je eigen weg te laten zoeken binnen het bedrijf, wordt al gauw op een manier die weinig tijd kost duidelijk of je capabel bent om zelfstandig je werk te organiseren.

 

36) De meeste KMO's hebben geen opleidingscultuur, terwijl dat in grotere bedrijven vaak wel het geval is. In kleinere bedrijven is er geen personeel op overschot om nieuwelingen de kneepjes van het vak te leren en ontbreekt de tijd en het geld om het personeel naar externe opleidingen te sturen. Wijs je baas misschien toch eens op het bestaan van Cevora, een opleidingscentrum dat gratis vormingscursussen aanbiedt aan bedrijven.

 

37) In nogal wat grote bedrijven zal je de eerste week (of weken, of zelfs maanden) na je aanwerving weinig anders moeten doen dan opleidingen volgen, inclusief verblijf op hotel, teambuildings, rollenspelen en de hele zwik. Leuk om collega's te leren kennen, en het geeft je de nodige bagage om je in te werken in je nieuwe job.

 

38) Een opleiding kost heel wat poen aan het bedrijf waar je werkt. Niet alleen wordt je loon doorbetaald terwijl je de opleiding volgt, maar zo'n cursussenpakket is ook verre van gratis. Het spreekt voor zich dat het bedrijf die kosten beschouwt als een investering in menselijk kapitaal, en dat je daarna wordt verondersteld die investering dubbel en dik terug te verdienen.

 

39) Een opleiding volgen in het kader van je job is heel wat anders dan naar de les gaan aan de unief of hogeschool. Hier gaat het om het aanleren van zeer specifieke vaardigheden eigen aan jouw functie, binnen een specifiek bedrijf, die op korte termijn tot een direct rendement moeten leiden. Je hoeft je dus zeker niet nutteloos te voelen terwijl je zo'n opleiding doorloopt.

 

40) Het is mogelijk dat je tijdens de eerste werkweek de "schaduw" van een ervaren collega zal moeten spelen. Dat wil in de praktijk zeggen dat je geen seconde van diens zijde wijkt en observeert hoe hij of zij de job uitvoert. Niet alleen observeren is dan de boodschap, maar ook zo snel mogelijk assisteren, zodat je de praktische kant van de job leert. Wat je dan weer niet mag doen, is imiteren. Je hoeft niet slaafs de identieke werkwijze van die collega te volgen, maar er wordt wel van jou verwacht dat je voortbouwt op bestaande structuren.

 

41) Hoelang duurt een opleiding? Meestal is dat jouw probleem niet, daar zal je werkgever wel over beslissen. Hou de einddatum in het oog en besef dat je het de maandag daarop helemaal zelf zal moeten doen. Moeilijker wordt het als de baas zodanig veel vertrouwen heeft in jou dat je zelf mag beslissen wanneer je voldoende bent opgeleid. Zoek dan de gulden middenweg: er te vroeg invliegen is niet goed, te lang in opleiding blijven al evenmin.

 

42) Een zekere werkroutine uitbouwen is volstrekt onmogelijk zonder het maken van een deugdelijke planning. Plan minstens twee weken op voorhand en leg jezelf korte- en langetermijndoelstellingen op.

(HDP)


Comments

JOBS & STAGES

Vier digitale sollicitatietechnieken

Is de klassieke sollicitatiebrief of -mail nog van deze tijd? Je mag gerust postzegels en enveloppen [...]

Met welke job verdien je het meest?

In hun jaarlijkse loononderzoek onderzoekt Jobat meerdere dingen, zoals bijvoorbeeld welke functies het [...]

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Belgische bedrijven zijn in volle aanwerfmodus

Belgische ondernemingen kijken op personeelsvlak de rest van het jaar positief tegemoet. Zeven op de [...]

18/08/2023

Margo werkt in een rusthuis

Margo De Baets (20) werkt in de Refuge, een woonzorgcentrum in het hartje van Gent. Tijdens de coronacrisis [...]

18/07/2023

DPG Media geeft beurzen aan jong journalistiek talent

Jonge mediamakers kunnen zich nog tot 30 juni inschrijven voor de tweede editie van de News City Academy [...]

19/06/2023

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84