Image
29/04/2007

Een jaar naar Canada met een 'open work permit'

Pas afgestudeerd, en zin om een vleugje buitenlandse ervaring op te doen? Vanaf dit jaar kan je je kandidaat stellen voor het gloednieuwe Werkvakantieprogramma Canada-België, waarmee jongeren tussen 18 en 30 een jaar naar Canada mogen met een open work permit


.

 

 

"My heart is in this program," sprak de Canadese ambassadrice Laurette Glasgow op de voorstelling van het programma in Brussel, "want de jeugd is niet de toekomst, de jeugd is het heden." En die jeugd mag dus naar Canada: jaarlijks kunnen 400 jonge Belgen gebruikmaken van het Werkvakantieprogramma, en in ruil komen 400 Canadezen naar hier. De voorwaarden zijn vrij soepel: meerderjarig zijn, niet ouder dan 30, Belg zijn, in België wonen, beschikken over een all-risk verzekering en 3 x 700 euro op zak hebben om de eerste maanden in Canada te overbruggen. That's it. Wie geselecteerd wordt, krijgt een verblijfs- en werkvergunning van 12 maanden. Die werkvergunning is een open work permit , waarmee je om het even welke job mag uitvoeren, overal in Canada. "Tot voor kort hadden we in België dit soort overeenkomst enkel met Australië en Nieuw-Zeeland," verduidelijkt Gerda Bosschaert van Buitenlandse Zaken. "Werkvakantieprogramma's zijn succesvol en komen tegemoet aan de tendens om andere landen en culturen te leren kennen. Er is gebleken dat ze voldoen aan een reële behoefte."

 

"In Canada hebben de mensen geen stress"

 

Anne Catherine is afgestudeerd als bachelor toerisme en is een van de eerste Belgische jongeren die gebruikmaken van het Werkvakantieprogramma. Ze is begin deze maand naar Canada vertrokken.

 

GUIDO: Waarom Canada?

Anne: Toen ik kind was, heb ik een jeugdfilm gezien die zich daar afspeelde, met al die kinderen in de sneeuw, en dat heeft een enorme indruk op mij gemaakt. Daar wou ik absoluut ooit eens naartoe. Toen ik afstudeerde in het toerisme, heb ik in Montreal een stage van vier maanden kunnen lopen. Ik vond het fantastisch: de mensen hebben daar geen stress. Het is dus met veel plezier dat ik nu terugkeer voor een jaar.

GUIDO: Heb je al werk gevonden in Canada?

Anne: Nog niet. Dat zal ik daar wel zien. Ik heb veel Canadese vrienden, en via mond- aan oorreclame hoor ik wel welke bedrijven op zoek zijn.

GUIDO: Denk je dat deze werkvakantie een troef wordt op je cv?

Anne: Zeker en vast. Internationale ervaring staat altijd goed op een cv, zeker in de toerismebranche. Mijn Engels kan nog wat beter, dus daarvoor wordt het ongetwijfeld ook een positieve ervaring.

GUIDO: Ben je niet bang van het Canadees Frans, dat toch heel anders klinkt dan Europees Frans?

Anne: Dat went natuurlijk snel, en het is soms ook wel lachen, want bepaalde uitdrukkingen willen in het Canadees Frans heel wat anders zeggen dan bij ons. Men spreekt er ook veel trager.

GUIDO: De Canadese winters zijn zeer streng...

Anne: Ik heb daar al eens een paar maanden winter meegemaakt, en ik ben dol op die kou en die sneeuw. Tot min twintig, min vijfentwintig graden kan je gerust nog een wandeling gaan maken, als je je maar warm genoeg kleedt. Bovendien schijnt meestal de zon als het zo koud is, dat is prachtig. Canada is niet zoals Scandinavië hé, het is niet de hele winter donker. Je mag niet vergeten dat Montreal op dezelfde breedtegraad ligt als Bordeaux, een heel stuk zuidelijker dan Brussel. Dat voel je in de zomer, dan is het er dertig graden.

GUIDO: Kom je nog terug naar België?

Anne: Normaal gezien wel, maar als de ervaring me bevalt en ik heb ter plaatse de mogelijkheid om te blijven, waarom niet?

 

(HDP)

 

Alle info op www.werkvakanties.ca

 

 


Comments

JOBS & STAGES

Vier digitale sollicitatietechnieken

Is de klassieke sollicitatiebrief of -mail nog van deze tijd? Je mag gerust postzegels en enveloppen [...]

Met welke job verdien je het meest?

In hun jaarlijkse loononderzoek onderzoekt Jobat meerdere dingen, zoals bijvoorbeeld welke functies het [...]

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Belgische bedrijven zijn in volle aanwerfmodus

Belgische ondernemingen kijken op personeelsvlak de rest van het jaar positief tegemoet. Zeven op de [...]

18/08/2023

Margo werkt in een rusthuis

Margo De Baets (20) werkt in de Refuge, een woonzorgcentrum in het hartje van Gent. Tijdens de coronacrisis [...]

18/07/2023

DPG Media geeft beurzen aan jong journalistiek talent

Jonge mediamakers kunnen zich nog tot 30 juni inschrijven voor de tweede editie van de News City Academy [...]

19/06/2023

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84