Image
05/05/2007

Déborah is fotomodel en uitbaatster van restaurant/boekhandel Cook & Book

In Sint-Lambrechts-Woluwe hebben we afgesproken met Déborah Drion, de gelukkige eigenares van Cook & Book en fotomodel na haar uren. Het nieuwe restaurant annex boekhandel maakt indruk door de aangename decoratie en de weldoordachte sfeervolle accenten.
  Hoe komt een advocate terecht in zo'n ambitieus project?

Van advocate naar restauranthoudster, en terloops even op de foto

Déborah begon haar studies rechten zonder de bedoeling later advocate te worden. "Ik had echt geen flauw idee welke kant ik uit wou met mijn studies. Het leek me vanzelfsprekend om aan de universiteit te studeren. Aangezien ik niet echt wist wat ik wou, heb ik gekozen voor een serieuze en gestructureerde richting." De studies hebben haar stiptheid aangeleerd en een werkwijze die nu nog steeds zijn vruchten afwerpt, voornamelijk bij het opstellen van bankdossiers of huurcontracten.

Nadat een fotograaf haar in Parijs ontdekte, schreef Déborah zich in bij het agentschap Dominique Models ( www.dominique-models.be ) om wat extra geld te verdienen. "Ik werk sinds mijn zestiende voor het agentschap, maar voor mij is het niet meer dan een bijverdienste. Het is eigenlijk een leuke manier om een centje bij te verdienen. De job is heel gevarieerd, je werkt met andere mensen en er is altijd een aangename werksfeer."

Na drie jaar advocatuur nemen Déborah en haar partner een sprong in het diepe. Ze richten een nieuw concept op dat uniek is in België: een mix tussen een boekhandel en een restaurant.   "Ons project nam zulke duizelingwekkende proporties aan dat ik besloot een punt te zetten achter mijn advocatencarrière." Uiteraard is haar juridische kennis een hulp bij technische taken, personeelsaanwerving enzovoort.

Een project van lange adem

Het project werd in april 2005 voorgelegd aan de gemeente. Pas in september kreeg het tweetal een bevestigend antwoord. "In februari 2006 konden we eindelijk beginnen met de grote werken, en het heeft geduurd tot maart voor de eerste decorstukken konden worden gemonteerd." Tijdens ons bezoek moesten sommige zalen nog afgewerkt worden, zoals de platenhoek, maar de voorbijgangers hadden al de kans om te kuieren tussen de verschillende sfeervolle zalen van het gebouw, die een plezier zijn voor het oog.

Gezien de omvang van het project Cook & Book gebeurde de uitwerking met vallen en opstaan. "De grootste hindernis was simpelweg het verkrijgen van een lening. Dat nam enorm veel tijd in beslag, maar het geld is momenteel op komst! Wegens de administratieve rompslomp wordt het proces elke keer opnieuw vertraagd." Ondanks enkele moeilijkheden besloot het koppel door te gaan en zich niet te veel vragen meer te stellen, al vragen ze zich soms wel eens af waaraan ze zijn begonnen. "We investeren in een enorme oppervlakte en op termijn in heel veel personeel. Het personeelsbeleid is trouwens het meest stresserende voor ons."

Een gevoelskwestie

Hoe ziet de dagtaak van onze zakenvrouw eruit? Hoewel ze zich bezighoudt met de aanwerving en de begeleiding van het personeel, bekent Déborah dat ze niet echt veel ervaring heeft in de human resources. "Ik heb ze intuïtief aangeworven. Op het domein van boekenverkoop heb ik nog niet voor negatieve verrassingen gestaan, terwijl er in de horeca veel meer veranderingen plaatsvinden. We proberen die twee sectoren niet helemaal te scheiden, de boekenhandelaars zijn dus ook aanwezig tijdens de rush-uren en vice versa. De werknemers van Cook & Book moeten capabel zijn om van beide domeinen een aangename werkplaats te maken."

Nu Déborah voltijds bezig is met haar nieuwe carrière wordt het tijd om een eerste balans op te maken. Negatieve punten? "Het is 7 dagen op 7. Dat heb je altijd bij goed draaiende restaurants. Dat is de prijs die je moet betalen voor succes." En de positieve punten? "Zo'n enorm project uit de grond stampen blijft iets ongelooflijks. We prijzen onszelf heel gelukkig. Bovendien is werken met mijn partner heel verrijkend, zelfs als we niet altijd op dezelfde plaats op hetzelfde moment kunnen zijn, gezien de omvang van de boekhandel." Doordat ze vaak geconfronteerd wordt met gepassioneerde mensen, bloeit Déborah volledig open in het boekenuniversum. En er bestaat geen twijfel over dat het exceptionele kader van Cook & Book ook een rol speelt in haar ontplooiing.

En de modellenwereld? Ook al was het nooit de echte passie van Déborah, toch blijft ze sporadisch poseren voor reclamecampagnes, zonder intens naar een contract te zoeken. "Ik blijf stand-by voor als men mij vraagt, want ik vind het altijd heel plezant om te doen."

Cook & Book. Wadisda?

Cook & Book verwelkomt elke weekdag boekenwurmen en gastronomische smullers in een zaak van 1400 m². Je kan er negen verschillende ruimtes ontdekken met elk hun eigen thema, menu en decor, voor ieder wat wils dus. Zelfs als je geen zin hebt om een hapje te eten, is het aan te raden eens rond te snuisteren in de negen zalen van deze atypische boekhandel. Ontdek de Stripruimte met een grote tafel en een decor à la Schuiten , de Reisruimte met een airstream caravan, de meer eigentijdse Kunstruimte met zwart gelakte meubels, de Kinderruimte, afgebakend met kleurrijke pofzakken en elektrische treinen en de ruimte "Engelse boekhandel" met torenhoge boekenrekken. We durven wedden dat je niet weet waar eerst kijken en dat je overdonderd wordt. Wil je een boek lezen terwijl je smult van een lekkere schotel? Dat kan op één voorwaarde: je moet het boek betalen voor je aan tafel plaatsneemt. Toch normaal, nietwaar?

Meer info op www.cookandbook.be

 

(BD)


Comments

JOBS & STAGES

Met welke job verdien je het meest?

In hun jaarlijkse loononderzoek onderzoekt Jobat meerdere dingen, zoals bijvoorbeeld welke functies het [...]

Hoe vind ik een studentenjob?

Zoek een job via verschillende kanalen: - Via een interimkantoor Bij een interimkantoor ben je zeker [...]

  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Margo werkt in een rusthuis

Margo De Baets (20) werkt in de Refuge, een woonzorgcentrum in het hartje van Gent. Tijdens de coronacrisis [...]

18/07/2023

DPG Media geeft beurzen aan jong journalistiek talent

Jonge mediamakers kunnen zich nog tot 30 juni inschrijven voor de tweede editie van de News City Academy [...]

19/06/2023

Klaar voor je eerste sollicitatie? Doe de FACTCHECK

Voor de eerste keer solliciteren, dat is reuzespannend. Om nog maar te zwijgen over de duizend vragen [...]

07/06/2023

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84