Image
16/06/2007

Het abc van de sollicitant VI: van W tot Z

Daar sta je dan, met dat diploma in je hand, klaar om een sierlijke duik in de professionele wereld te nemen. Dit academiejaar legt GUIDO het solliciteerparcours bloot van a tot z. Grasduin mee in het alfabet van de sollicitant
.

W) WERKERVARING

Een onderdeel van jobadvertenties dat veel sollicitanten afschrikt, is het rubriekje 'werkervaring'. Ook hier moet je leren tussen de regels te lezen. Als je leest: "3 jaar ervaring", dan betekent dat meestal niet veel meer dan dat het bedrijf iemand zoekt met voldoende maturiteit. Staat er echter "3 jaar aantoonbare ervaring in een IT-functie", dan mag je ervan uitgaan dat ze het wel letterlijk menen. Een beetje inschattingsvermogen dus, een weinig fingerspitzengefühl , en je leert in een mum van tijd lezen wat er echt staat. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat je jobadvertenties moet behandelen als pure fictie: als pas afgestudeerde heb je weinig kans om geselecteerd te worden voor leidinggevende functies, daar is de ervaring wel relevant.

 

X) XENOGRAFIE

Xenografie wil zeggen: het schrijven in een vreemde taal. Hey, we moesten toch iets uitdokteren om ook de letter x vruchtbaar te gebruiken. Talenkennis uiteraard, maar kom niet af met het klassieke tabelletje: 'Frans goed, Engels zeer goed, Duits noties…' want dat is nietszeggend. Veel beter is: "Ik kan een telefoongesprek voeren in het Duits". Of: "Ik kan een handleiding lezen in het Spaans". Of: "Ik kan een vergadering bijwonen in het Frans". En vergeet je moedertaal niet.

 

Y) YUPPIE

Laat je geen zand in de ogen strooien door ronkende yuppie -namen en uiterlijkheden. Niets is oppervlakkiger dan een dure Engelse titel zonder inhoud op je naamkaartje ("junior executive key account field managing gigaload of bollocks sales director"), en je hoeft niet per se bij een groot, bekend bedrijf te gaan werken om het te maken. Integendeel: als schoolverlater kan het juist interessant zijn om eerst bij een klein bedrijf te beginnen. De leercurve is daar lekker steil en met wat geluk krijg je vrij snel heel wat zelfstandigheid.

 

Z) ZIN VOOR INITIATIEF

Als je je informaticakennis etaleert, maak dan een duidelijk onderscheid tussen programmeertalen en applicaties. Verder kan je nog summier je hobby's en interesses neerschrijven (zelfstandige reizen zijn altijd een troef), praktische kennis vermelden (iedereen weet waarvoor een hamer en spijkers dienen, maar als je eigenhandig je kot hebt verbouwd, mag dat gezegd worden) en een paar persoonlijkheidskenmerken opsommen. Wees wel zuinig met clichés als 'dynamisch' en 'zin voor initiatief', want die moet je later toch verduidelijken op het sollicitatiegesprek.

(HDP)


Comments

JOBS & STAGES

Vier digitale sollicitatietechnieken

Is de klassieke sollicitatiebrief of -mail nog van deze tijd? Je mag gerust postzegels en enveloppen [...]

Met welke job verdien je het meest?

In hun jaarlijkse loononderzoek onderzoekt Jobat meerdere dingen, zoals bijvoorbeeld welke functies het [...]

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Belgische bedrijven zijn in volle aanwerfmodus

Belgische ondernemingen kijken op personeelsvlak de rest van het jaar positief tegemoet. Zeven op de [...]

18/08/2023

Margo werkt in een rusthuis

Margo De Baets (20) werkt in de Refuge, een woonzorgcentrum in het hartje van Gent. Tijdens de coronacrisis [...]

18/07/2023

DPG Media geeft beurzen aan jong journalistiek talent

Jonge mediamakers kunnen zich nog tot 30 juni inschrijven voor de tweede editie van de News City Academy [...]

19/06/2023

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84