Image
30/06/2007

1 diploma, 5 beroepen: management assistant

"Met een diploma kan je alle kanten uit." Het klinkt als een cliché, maar het blijkt nog te kloppen ook. Vandaag leggen we vijf management assistants op de onderzoekstafel
.

Naam : Ann Van Orshaegen

Leeftijd : 22

CV : coördinator sales & marketing bij het Antwerp Business Center

Aanvankelijk wilde Ann talen studeren aan de universiteit, maar ze koos toch voor een meer praktijkgerichte opleiding in de Antwerpse KDH . Tijdens haar stage belandde ze bij het Antwerp Business Center. Ze bleef er en was er secretariaatsmedewerker en personal assistant. Nu staat ze in voor de sales en marketing van het bedrijf. “We worden nogal vrij gelaten in onze keuzes, je eigen interesse volgen is bij ons echt wel mogelijk. Met wat bijscholing en mijn eigen opleiding - die toch heel ruim is - kon ik deze richting uit.” Het Antwerp Business Center is een bedrijvencentrum dat kantoren verhuurt en randactiviteiten van de ondernemingen ondersteunt. “Dat gaat van vertalen tot reizen boeken en boekhouding. Mijn taak is contact nemen met potentiële klanten en mensen rondleiden. Elke dag op kantoor is anders bij ons, ik weet nooit wat de dag zal brengen. Dat maakt de job zo aangenaam. Het is absoluut geen nine to five job, maar voor de vele uren krijgen we veel in de plaats. Ons team is overigens klein en jong, we amuseren ons goed.”

Naam : Ellen Diels

Leeftijd : 23

CV : werkt als coördinator bij Personnel Managers Club (PMC) en is ook consulent bij selectie- en wervingsbureau HR-CC

Ellen Diels combineert twee jobs. Een pluspunt voor haar, want ze houdt van afwisseling. Het grootste gedeelte van haar tijd spendeert ze aan Personnel Managers Club (PMC), een club voor HR professionals. “Als coördinator houd ik me bezig met het maandelijkse evenement van het bedrijf dat telkens een ander thema in de kijker zet. Ik bereid het evenement voor: contact nemen met sprekers, catering, advertenties, factureren, de website updaten en noem maar op. In het gebouw huist ook selectie- en wervingsbureau HR-CC. Wij helpen klanten in het behalen van hun bedrijfsdoelstellingen, door doelgerichte rekruteringsoplossingen en advies te bieden. Zelf houd ik me bezig met onder andere het screenen van cv's.” Voor Ellen is de human-resourcessector enorm interessant. Haar twee jobs ziet ze als een totaalpakket waar ze zelf een flink stuk inbreng heeft. “Hier ben je geen onderdeel van een groot geheel. Je werkt in een klein team en ziet ook meteen resultaat. Dat werkt bijzonder stimulerend. Ik wil graag in HR blijven werken, het omgaan met mensen blijf ik bijzonder boeiend vinden.”

Naam : Eveline Dossche

Leeftijd : 27

CV : was 4 jaar office assistant in diverse bedrijven, werkt nu als technicus op de kwaliteitsdienst van Arcelor Gent

Een office assistant die technicus wordt? Daar hoort wat uitleg bij. Eveline Dossche zag na enkele jaren in dat ze niet tevreden was met haar job. “Office assistent paste niet echt bij me, voor mij was het te veel uitvoerend werk. Ik wilde meer verantwoordelijkheid en zelf initiatief nemen. Via een vriendin ben ik in contact gekomen met Arcelor Gent. Ik kon er op de kwaliteitsdienst - sturing productkwaliteit - aan de slag. Voor mijn job als technicus kreeg ik een algemene opleiding om de verschillende stappen van het staalproductieproces te leren kennen. De rest heb ik al doende geleerd op de werkvloer, en dat beviel me. Ik werd uitstekend begeleid. Nu houd ik me bezig met de industriële proeven in het bedrijf. Ik ben geen laborante, maar ik volg de planning en resultaten op. Eigenlijk verdiep ik me in het administratieve werk dat bij die proeven komt kijken. Daarnaast hou ik in de gaten dat de kwaliteit van de materialen gewaarborgd blijft. Daarvoor moet je op de hoogte zijn van de staalkwaliteiten, het productieproces en noem maar op. Zonder enige achtergrond was het voor mij een echte uitdaging om dat allemaal onder de knie te krijgen. Mijn job geeft me op dit moment dan ook enorm veel voldoening.”

Naam : Ingo Nuytemans

Leeftijd : 25

CV : is medisch afgevaardigde bij het farmaceutisch bedrijf GSK

Als jonge gast heeft Ingo als basketter nogal wat ziekenhuizen gezien. Niet iedereen zou daar echt goede herinneringen aan overhouden. Ingo raakte door de ziekenhuisbezoeken alleen maar meer geboeid door de medische wereld. “Toch zag ik het niet zitten om dokter te worden. Medisch afgevaardigde leek me meer iets voor mij. De richting medical management assistant biedt een medische achtergrond en tegelijk beheers je ook je talen en pc-programma's.” Elke dag start Ingo zijn auto en rijdt hij in de regio Antwerpen Zuid - Kempen richting huisartsen en specialisten om zijn producten aan de man te brengen. “Het is een commerciële functie, maar het is subtiele verkoop. Een medisch product verkoop je anders dan pakweg een auto. De klanten staan overigens ook open voor informatie. Als de artsen of specialisten merken dat ze iets kunnen bijleren en dat je een meerwaarde biedt, zijn ze zeker bereid te luisteren. Ik voel me in elk geval goed bij deze job. Onderweg kom ik regelmatig collega's van andere bedrijven tegen. Maar het grootste deel van de dag breng ik natuurlijk alleen in de wagen door. Ideaal! Ik zou zot worden mocht ik een hele dag op kantoor zitten.”

Naam : Marleen Plessers

Leeftijd : 31

CV : werkte als office assistant bij BQA en is nu management assistant bij het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie (VIG)

“Eigenlijk wist ik na het middelbaar helemaal niet wat ik wilde studeren, daarom koos ik voor een eerder algemene richting. De optie talen was een pluspunt, we kregen een pak woordenschat en grammatica op ons bord: een stevige basis. Daarnaast zaten ook nog vakken als communicatie, economie en informatica in het pakket. Van die kennis maak ik nu nog steeds gebruik, al leer je een job toch overwegend al doende.” Die job is directiesecretaresse bij het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie (VIG), een expertisecentrum dat advies en vorming biedt voor professionals in gezondheidspromotie. “Ik maak onder meer verslagen, verzorg de vormgeving van presentaties, ben contactpersoon voor de informatica en bied administratieve ondersteuning bij werving en selectie. De uiteenlopende taken maken mijn job leuk. Ik krijg ook een grote vrijheid om mijn werk te organiseren, dat is een voordeel. Ook heb ik de kans gekregen om te evolueren van office assistant naar management assistant met een steeds bredere waaier van taken. Omdat ik heel erg geïnteresseerd ben in het HRM-gebeuren ben ik vorig jaar gestart met een bacheloropleiding personeelswerk. De studies combineren met mijn werk is soms behoorlijk zwaar, maar ik heb het er absoluut voor over.”

(RE)


Comments

JOBS & STAGES

Vier digitale sollicitatietechnieken

Is de klassieke sollicitatiebrief of -mail nog van deze tijd? Je mag gerust postzegels en enveloppen [...]

Met welke job verdien je het meest?

In hun jaarlijkse loononderzoek onderzoekt Jobat meerdere dingen, zoals bijvoorbeeld welke functies het [...]

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Belgische bedrijven zijn in volle aanwerfmodus

Belgische ondernemingen kijken op personeelsvlak de rest van het jaar positief tegemoet. Zeven op de [...]

18/08/2023

Margo werkt in een rusthuis

Margo De Baets (20) werkt in de Refuge, een woonzorgcentrum in het hartje van Gent. Tijdens de coronacrisis [...]

18/07/2023

DPG Media geeft beurzen aan jong journalistiek talent

Jonge mediamakers kunnen zich nog tot 30 juni inschrijven voor de tweede editie van de News City Academy [...]

19/06/2023

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84