Image
25/05/2012

De VDAB helpt je aan een studentenjob

 


Droom je ervan je kot opnieuw in te richten, wil je een lastminutereis naar de zon boeken of moet je zelf je studies betalen? Dan is een studentenjob de manier om wat extra zakgeld op te strijken. Toch is geld verdienen niet de enige motivatie om bij te klussen. Als je een job hebt, doe je ervaring op en dat kun je op je cv zetten. De sollicitatie verloopt zoals bij een ‘gewone job’: je probeert een goede indruk na te laten en hebt een goed gesprek met de werkgever. Zo heb je al een training achter de rug zonder dat je het beseft.

 
 
Hoe gaat dit alles concreet in z'n werk? Twee studenten vertellen over hun ervaring als jobstudent.
 
Een winkel binnenstappen
 
Steffi is 24 jaar en studeert grafische vormgeving. Zij werkt zowel tijdens het academiejaar als in de vakantieperiodes en combineert twee soorten jobs. “De ene job is in een supermarkt, voornamelijk aan de kassa. Dit is hard werk maar het verdient goed. Daarnaast werk ik ook in een boekhandel. Het werk is daar ook leuk, je kunt meer met de klanten babbelen, maar het verdient iets minder dan in de supermarkt. Ik heb telkens zelf de winkel benaderd en dat heeft tot nu toe altijd gewerkt.”
 
Kirsten, een 22-jarige laatstejaarsstudente Toegepaste Economische Wetenschappen, werkt al verschillende jaren als jobstudent. “Mijn vorige vakantiejob was bij een bank. Ik heb ook al via een interimkantoor gewerkt en mijn komende vakantiejob heb ik kunnen bemachtigen via een jobbeurs. De bedoeling is dat ik kan meewerken aan marketingcampagnes.” Vroeger maakte het minder uit wat de job inhield, maar nu Kirsten afstudeert, denkt ze daar anders over: “Ik hecht nu wel belang aan de jobinhoud en zorg ervoor dat er een link is met mijn studies. Zo kan ik al wat ervaring opdoen, ontdekken welke mogelijkheden er zijn en me bezighouden met wat ik het tofste vind binnen mijn afstudeerrichting marketing.”
 
Ervaring opdoen en centjes verdienen
 
Steffi werkt voornamelijk voor wat extra zakgeld om leuke spullen te kunnen kopen. “Daarom is het ook niet zo erg belangrijk dat het werk niet in de lijn van mijn studies ligt. Ik werk echt om meer vrijheid te hebben zonder dat ik mijn spaarpotje moet aanspreken.”
 
Kirsten hecht meer belang aan het feit dat ze ervaring in haar vakgebied kan opdoen. Een deel van haar loon spendeert ze dan ook aan haar kot of om mee te zijn met de technologie. “Binnenkort krijg ik een iPad en met mijn loon kan ik dan de accessoires erbij kopen, die toch ook wel wat geld kosten. Een deel hou ik over om op vakantie te gaan met mijn vriendje.”
 
Fijne collega’s en een goede werksfeer
 
Beide studenten bewaren leuke herinneringen aan hun vakantiejobs.
 
Kirsten had toffe collega’s in het bankkantoor. Ze heeft zich goed geamuseerd en heeft zelfs nu nog contact met haar ex-collega’s. Ze werd ook goed opgeleid om haar functie correct uit te voeren. “De eerste twee uur kreeg ik enkele boekjes met info over dingen als veiligheid en rechten. Ik werd goed over alles geïnformeerd, wat toch belangrijk is als je met geld werkt.”
 
Ook bij Steffi zat de sfeer erin. “Het waren allemaal toffe collega’s en er heerste een goede werksfeer. Ik werd goed opgeleid en ook het contact met mijn bazen verliep vlot.” Nu ze al een tijdje als jobstudent werkt, kan Steffi genieten van een zekere flexibiliteit langs de kant van de werkgever in verband met de werkroosters. “Een werkgever die begrijpt dat je ook nog je examens, projecten en werkopdrachten moet inplannen, dat is de max. Zo komt je opleiding niet in het gedrang.”
 
De nieuwe 50-dagenregeling
 
Sinds 2012 is de regelgeving aangepast en mag je als student 50 dagen werken doorheen heel het jaar. Er is dus geen opsplitsing meer tussen de zomervakantie en de rest van het jaar.
 
Kirsten heeft voor haar toekomstige vakantiejob gevraagd of ze 50 dagen mag werken. “Tijdens het jaar heb ik geen tijd voor een vakantiejob, dus hoe meer ervaring ik kan opdoen in de zomervakantie, hoe beter.”
 
Steffi heeft werkt tijdens het jaar en in de vakantieperiode. Zij is tevreden met de 50-dagenregeling en kan de flexibiliteit die de regeling biedt goed gebruiken.
 
Vind een studentenjob dankzij de VDAB
 
De VDAB is perfect geplaatst om je snel een boeiende job te bezorgen. Je hebt twee mogelijkheden om via VDAB een studentenjob te vinden:
 
      Je kunt zoeken in de jobdatabank.
      Je kunt je cv publiceren in de cv-databank. Op die manier kunnen werkgevers je cv bekijken en contact met je opnemen.
 
Om je cv te publiceren, moet je je wel eerst inschrijven als jobstudent. Dat kan online op www.vdab.be/mijnloopbaan.
 
 
Wil je meer informatie? Surf naar http://vdab.be/campus/vakantiejobs.shtml
 

 


Comments

JOBS & STAGES

De subtiele kunst van de salarisonderhandeling

Het loon dat je als nieuwe werknemer zal ontvangen, is meestal nog een vraagteken, tot diep in de sollicitatieprocedure. [...]

Jobs voor IT'ers: vet betaalde informaticajobs in hapklare mootjes

Wat is een IT'er? Wat doet een IT'er? En waarom is zij of hij goud waard op de arbeidsmarkt? [...]

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84