Image
27/06/2012

Jobstudenten en belastingen: update!

 


 

Eerder dit jaar hadden we het in deze rubriek over jobstudenten en belastingen. Vanuit de redactie van de website www.centenvoorstudenten.be (een samenwerkingsinitiatief van de studentenvoorzieningen van alle Vlaamse hogescholen en universiteiten rond het sociaal statuut van studenten) werd ons vriendelijk gewezen op een aantal onvolkomenheden. Vandaar dat we nog eens de actuele puntjes op de i zetten betreffende jobstudenten en hun belastingcontroleur.
 
Moet ik zelf belastingen betalen?
 
De kans is niet zo heel groot. De meeste jobstudenten blijven veilig onder de fiscale drempel. Alleen als je in 2012 een nettobelastbaar inkomen van 7070 euro of meer verdient, zal je zelf belastingen moeten betalen in 2013.
 
Dit nettobelastbaar inkomen bereken je door je beroepskosten af te trekken van je brutobelastbaar inkomen.
 
Het brutobelastbaar inkomen vind je op je loonbrief terug als 'belastbaar loon'.
 
Tenzij je veel beroepskosten hebt die je zelf wil bewijzen aan de belastingdiensten, zal de fiscus een forfaitaire aftrek toepassen. Die aftrek bedraagt 28,70% op de eerste 5490 euro, 10% op het gedeelte tussen 5490 en 10.910 euro, 5% op het gedeelte tussen 10.910 en 18.150 euro en 3% vanaf 18.150 euro, met een maximale aftrek van 3790 euro.
 
Geen paniek als je nettobelastbaar inkomen boven de 7070 euro uitkomt, want je betaalt enkel belastingen op het gedeelte boven dit bedrag. De eventueel van je loon afgehouden bedrijfsvoorheffing wordt volledig terugbetaald als je nettobelastbaar jaarinkomen na controle lager blijkt dan 7070 euro.
 
Verliezen mijn ouders hun belastingaftrek?
 
Normaal gezien wordt een student beschouwd als persoon ten laste van zijn ouders. Voor het inkomstenjaar 2012 blijf je fiscaal ten laste van je ouders als je op 1 januari 2013 deel uitmaakt van het gezin én je nettobestaansmiddelen in 2012 niet hoger zijn dan 2990 euro. Voor eenoudergezinnen is dit bedrag 4320 euro.
 
Opgelet: nettobestaansmiddelen zijn niet hetzelfde als nettobelastbaar inkomen. Je nettobestaansmiddelen bereken je als volgt:
 
1- Tel het belastbaar loon op dat je terugvindt op loonbrieven, vervangingsinkomsten, je leefloon enzovoort, met uitzondering van de eerste 2490 euro die je als jobstudent hebt verdiend met een studentencontract.
 
2- Trek er 20% van af, met een minimum van 420 euro. Noteer het verkregen bedrag.
 
3- Tel je alimentatiegeld op, minus 2990 euro, en trek er 20% van af.
 
4- De som van de bedragen die je hebt verkregen na de berekeningen in stap 2 en stap 3 vormt je nettobestaansmiddelen.
 
Als uit dit alles blijkt dat je fiscaal niet langer ten laste van je ouders bent, zullen zij een belastingvermindering verliezen die kan oplopen tot een paar duizend euro.
 
(SDB)
 

Comments

JOBS & STAGES

De subtiele kunst van de salarisonderhandeling

Het loon dat je als nieuwe werknemer zal ontvangen, is meestal nog een vraagteken, tot diep in de sollicitatieprocedure. [...]

Jobs voor IT'ers: vet betaalde informaticajobs in hapklare mootjes

Wat is een IT'er? Wat doet een IT'er? En waarom is zij of hij goud waard op de arbeidsmarkt? [...]

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84