Image
16/05/2013

Hoe, wanneer en waarom wordt een contract voor studentenarbeid verbroken?


Een studentenjob is niet voor eeuwig. Gelukkig maar: je zal maar tot de dag van je pensioen kerstcadeautjes staan inpakken in een speelgoedwinkel, of ijsjes staan verkopen aan harige venten in zwembroek op de dijk van Blankenberge. Ben je zelf je studentenjob beu of heeft de baas je niet meer nodig? Hier lees je hoe het verbreken van een contract voor studentenarbeid in zijn werk gaat.

Veel hangt ervan af of je nog in je proeftijd zit of niet. Voor jobstudenten bedraagt de proeftijd minstens zeven dagen, met een maximum van veertien dagen. Voor uitzendkrachten ligt de zaak anders. Tenzij anders wordt vermeld in het contract, worden enkel de eerste drie dagen van een interim-studentenjob beschouwd als proefdagen.

Ik kan het gezicht van de baas niet meer zien!

Als je nog in je proeftijd zit, heb je het recht om op te stappen zonder opzegtermijn of bijkomende opzegvergoeding. In de meeste gevallen wil dat dus zeggen: je kan probleemloos de deur achter je dichtslaan in je eerste werkweek, zonder verdere formaliteiten. Maar je bent wel je job kwijt natuurlijk, en uiteraard word je uitsluitend betaald voor de dagen die je hebt gepresteerd.

Als je echter tot na je proeftijd wacht om er voortijdig de brui aan te geven, dan moet je een opzegtermijn respecteren. Voor jobstudenten valt die overigens best mee: één dag opzegtermijn als je werd aangenomen voor een periode van minder dan een maand, drie dagen als je contract voor langer dan een maand werd opgesteld. Die opzeg geef je schriftelijk, nog het liefst via een aangetekende zending.

De baas kan mijn gezicht niet meer zien!

De eerste zeven dagen van je studentencontract kan je in principe niet ontslagen worden, behalve om dringende redenen. Je zit dus relatief safe, maar verwacht daarom niet dat je zeven dagen lang straffeloos je voeten kan vegen aan het werk. Van de achtste tot de veertiende dag kan je werkgever de overeenkomst beëindigen zonder opzegging of vergoeding. Je wordt in dat geval gewoon betaald tot en met de dag van ontslag.

Vanaf de vijftiende dag wordt het al een stuk moeilijker voor je baas om je voortijdig de deur te wijzen. Als je voor een periode van minder dan een maand werd aangenomen, moet hij een opzegtermijn van drie dagen respecteren. Die opzegtermijn loopt op tot zeven dagen als je een contract van meer dan een maand op zak hebt. Uiteraard gebeurt een ontslag niet zomaar mondeling tussen de soep en de patatten. Eis altijd een ontslagbewijs.

(SDB)


Comments

JOBS & STAGES

Klaar voor je eerste sollicitatie? Doe de FACTCHECK

Voor de eerste keer solliciteren, dat is reuzespannend. Om nog maar te zwijgen over de duizend vragen [...]

Slechts 15% werknemers oefent 'juiste job' uit

Volgens een enquête van rekruteringsbureau Michael Page is minder dan één Europese werknemer op vijf [...]

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIAL



Poll

Job in the picture

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84