Image
13/09/2013

15 pijnlijke cv-blunders


Een goed cv maken is niet zo heel erg moeilijk, maar toch slagen velen erin die eerste indruk bij hun potentiële werkgever grondig te verknoeien. Hierna vind je vijftien pijnlijke blunders die je zeker niet mag begaan als je je curriculum vitae opstelt.

Blunder 1: Een foto meesturen

Wil je aangenomen worden voor je competenties, of voor je leuke snoetje? Uiteraard geldt dit niet als je solliciteert naar een job als model, host(ess) of acteur.

Blunder 2: Uitpakken met je leeftijd

Rekruteerders zijn zelden tevreden met je leeftijd. Ofwel ben je te jong en onervaren, ofwel ben je te oud, te ervaren en bijgevolg te duur. Moffel je geboortedatum liever weg, ergens onderaan het cv.

Blunder 3: 'Grappig' zijn

Ook al ben je een geboren potsenmaker, dan nog is een cv niet de plaats om dat te laten blijken. Blijf ernstig. Lachen, gieren en brullen komt later wel.

Blunder 4: Taalfouten maken

Wie gegarandeerd verticaal geklasseerd wil worden, kan dat onmiddellijk bewerkstelligen door een paar knetterende dt-fouten in z'n cv te knallen.

Blunder 5: Je seksuele geaardheid vermelden

Werkgevers hebben het recht niet om te discrimineren op basis van seksuele geaardheid. Of je hetero, homo of bi bent, doet op je cv dus geheel niet terzake. Hetzelfde geldt trouwens voor je huidskleur.

Blunder 6: Liegen

Je diploma's of behaalde graden een beetje pimpen? Je lijstje met werkervaring een tikje gespierder maken dan het in werkelijkheid is? Kortom, je verbeelding gebruiken? Niet doen, want leugens op een cv komen vroeg of laat toch aan het licht.

Blunder 7: Informatie meedelen over je familieleden

Een werkgever heeft er geen zaken mee wat voor werk je ouders doen of deden, of je broers en/of zussen hebt, of je nog thuis woont, of je verliefd, verloofd of getrouwd bent, met wie, wanneer en hoe dikwijls je het doet.

Blunder 8: Clichés gebruiken

Ben jij een "gedreven persoonlijkheid" die graag in een "dynamische firma" wil werken en helemaal klaar is voor een "nieuwe uitdaging"? Dan ben je een van de vele grijze muizen die deze afgrijselijke clichébewoordingen gebruiken. Wees alsjeblieft origineel!

Blunder 9: Jezelf fysiek beschrijven

Tenzij je solliciteert naar een plaats in een modellenbureau, is het absoluut not done om in je cv te vermelden hoe groot en hoe zwaar je bent, en wat voor kleur van ogen en haar je hebt.

Blunder 10: Je politieke voorkeur vermelden

Je lacht, maar je zou versteld staan wat voor gegevens mensen allemaal in hun cv opnemen. Nee, je hoeft echt niet te melden voor welke politieke partij je van plan bent te stemmen op 7 juni.

Blunder 11: Een lijst maken met oninteressante jobervaring

Als je nog niet veel jobervaring hebt, is de verleiding groot om toch maar alle mogelijke vakantiejobs en klusjes in een lijstje te gieten. Vraag je daarbij af in hoeverre die baantjes relevant zijn. Het interesseert een rekruteerder niet dat je vijf kerstvakanties geleden cadeautjes hebt ingepakt in de Fnac.

Blunder 12: Klagen over je vorige job

Elke vorm van negativisme is taboe op een cv, en klagen over je vorige job, werkgever of collega's is al zeker iets wat je nooit mag doen. Je wekt meteen de indruk een gefrustreerde mens te zijn met wie niet te werken valt.

Blunder 13: Je godsdienst vermelden

Ben je overtuigd katholiek, moslim of boeddhist? Fijn voor jou, maar op je cv staat je godsdienstige overtuiging helemaal niets te doen. Tenzij je hengelt naar een job als pastoraal werker, koster of Rik Torfs-lookalike.

Blunder 14: Gezondheidsproblemen opbiechten

Tenzij je een zware lichamelijke handicap hebt die functiebeperkend is, hoef je op je cv met geen woord te reppen over eventuele gezondheidsproblemen.

Blunder 15: Uitweiden over je strafblad

Heb je ooit iets stoms uitgespookt dat op je strafblad is terechtgekomen? Zolang men je er niet naar vraagt, hoef je dat euvel niet spontaan op te biechten. Vermeld het dus zeker niet op je cv.


Comments

JOBS & STAGES

Studenten starten 'Rockhopper Socks': Sokken die je outfit rocken

Wie? Antwerpenaren Sam Dupont (23, student Logistiek) en Robin Denis (22, afgestudeerd Internationaal [...]

Cyriel liep stage bij Iedereen Beroemd: "Vermoeid schrijven valt niet mee."

Student? Cyriel Verstraete (21) Studie? Taal- en letterkunde (Nederlands-Engels) aan UGent Stage? [...]

  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIAL

TopMovies

Poll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84